Mitä oletat saavasi vastaukseksi, kun kysyt nuorelta mielipidettä maakuntauudistuksesta? Väittäisin, että useimmat vastauksista eivät ilmaise suurta kiinnostusta asiaan. Monia nuoria ei kiinnosta poliittiset ja yhteiskunnalliset asiat, vaikka puitteet kunnissa ja kaupungeissa nuorisovaikuttamiselle olisivatkin hyvät.
Viime vuoden kesäkuussa voimaan astuneen kuntalain kahdenkymmenenkuudennen pykälän mukaan jokaisessa kunnassa tulee olla nuorisovaltuusto varmistamassa nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Vesilahdessa ja Lempäälässä nuorisovaltuustotoiminta on aktivoitunut viimeisten vuosien aikana.
Vesilahden kunnan nuorisovaltuustolla on puhe- ja läsnäolo-oikeus Vesilahden kunnanvaltuustossa, lautakunnissa, LAPE-ryhmässä ja kestävän kehityksen työryhmässä. Nuorisovaltuustot järjestävät tapahtumia nuorille, sekä ottavat kantaa nuorten asioihin esimerkiksi vetoomuksien muodossa. Vesilahden yläasteen oppilaskunnan hallitus on karttanut mainetta valtakunnallisesti omalla vaikuttamisellaan ja hyväntekeväisyysteoillaan muun muassa rakentamalla koulun Afrikkaan ja palkkaamalla sinne opettajan.
Nuorisovaikuttaminen on tärkeää. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, nuoret ovat tulevaisuus. Nuoret syntyvät ja elävät näissä uudistuksissa ja säädöksissä, joita maailmalla tehdään ja siksi nuoria pitääkin kuunnella. Näin kertoo myös Vesilahden kunnan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Ulla Mäkelä. Mäkelä toteaa, että nuorisovaltuustoissa voi vaikuttaa melkein kaikkiin oman kunnan asioihin nuorisovaltuuston ja jäsenten aktiivisuudesta riippuen. Jotkut nuorisovaltuustot painottavat tiettyihin asioihin enemmän kuin toisiin.
Hän kertoo, että jokainen voi olla vaikuttamassa niihin asioihin, joita pitää tärkeinä. Mäkelä kannustaa kaikkia, jotka ovat kiinnostuneita yhteiskunnallisista asioista, liittymään nuorisovaltuustoon. Osallistumalla pääsee oppimaan kuntapäättämisestä ja sieltä voi saada ajatuksia, mitä tulevaisuudessa haluaisi tehdä. Mäkelä kertoi, että on itse kiinnostunut teknisistä asioista rakennuslautakunnan myötä. Mäkelä painottaa, että nuorisovaltuuston kautta tutustuu erilaisiin ja kaikenikäisiin ihmisiin ja saa kavereita, mikä ehkäisee syrjäytymistä.
teksti: Michaela Jokiniemi
kuva: Michaela Jokiniemi
Teksti on osa vesilahtelaisten nuorten Mediataitoviikon Nuorten L-VS -projektia.