Piparipullaboston maistuisi tontullekin

20Kahvipöydän joulu maistuu itsetehdyltä glögiltä, piparilta, pullalta ja luumulta

Kotitekoinen glögi

Mausteliemi
(noin 6 dl valmista lientä)

1 l vettä
2 palaa inkivääriä
2 kanelitankoa
40 kokonaista neilikkaa
2 rkl kokonaisia kardemummia
2 dl rusinoita

Keitä mausteita vedessä noin 1 tunti. Jäähdytä, siivilöi ja pullota. Mausteseos säilytetään jääkaapissa.

1 annos

2,5 dl mehua. Käyttää voi mitä tahansa menua. Kokeile esimerkiksi karpalomehua.
0,5 dl maustelientä

Kuumenna mehu ja mausteliemi. Laita glögilasien pohjalle rusinoita ja manteleita. Kaada laseihin ja nauti.

Piparibostonin voi viedä vaikka maistuvaksi jouluviemiseksi. Kuva: Katariina Onnela

Piparipullaboston

2,5 dl maitoa
1 pussi kuivahiivaa
1 muna
1 dl sokeria
0,5 tl suolaa
1rkl jauhettua kardemummaa
n. 7,5 dl vehnäjauhoja
100g voita

1 pkt (500g) valmista piparitaikinaa
1 muna (voiteluun)
raesokeria (koristeluun)

Lämmitä maito noin 42 asteiseksi. Sekoita kuivahiiva muutamaan desilitraan jauhoja ja sekoita maidon joukkoon. Lisää joukkoon kananmunat, sokeri, kardemumma ja suola. Alusta pullataikina kimmoisaksi lisäämällä vähitellen vehnäjauhoja. Lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Vaivaa, kunnes pullataikina irtoaa taikinakulhon reunoista ja leipurin kädestä.

Kohota taikinaa lämpimässä paikassa, kunnes se lähes kaksinkertaistuu tilavuudeltaan.

Kauli taikina leivonta-alustalla suorakaiteeksi, kuten korvapuusteja tehdessä. Kauli piparitaikina yhtä suureksi levyksi ja nosta se pullataikinan päälle. Kieritä rullalle ja leikkaa rullasta saman kokoisia palasia. Asettele palaset pyöreään kakkuvuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi.

Anna kohota. Voitele kananmunalla ja koristele raesokerilla.

Paista 200 asteisen uunin alatasolla noin 20-25 minuuttia.

Herkullinen luumu-tuorejuustokakku syntyy helposti jo edellisenä päivänä. Kuva: Katariina Onnela

Luumu-tuorejuustokakku

Pohja
175 g pipareita
75 g leivontamargariinia tai voita

Täyte
200 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g maitorahkaa
1 dl sokeria
1 prk (300 g) luumumarmeladia
2,5 dl vispikermaa
5 liivatelehteä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Murskaa piparit hienoksi. Sulata rasva ja sekoita piparimurun joukkoon. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija noin 23 cm) pohjan ja reunojen väliin. Painele pipari-voiseos vuoan pohjalle.

Sekoita tuorejuusto, rahka, sokeri ja luumumarmeladi keskenään. Vaahdota vispikerma.

Purista liivatelehdet kuiviksi ja sulata ne kuumaan nesteeseen (vesi tai esimerkiksi sitruunamehu). Kaada liivateseos täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää kermavaahto tuorejuustoseokseen kevyesti nostellen.

Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.