Ryijyn mestari esittäytyy asemalla

Ripustus käynnissä. Titta Eräniitty (ylh.) ja Outi Hasila-Koskela justeeraavat Pohjantähti -nimistä ryijyä. Kuva: Katariina Rannaste

Ripustus käynnissä. Titta Eräniitty (ylh.) ja Outi Hasila-Koskela justeeraavat Pohjantähti -nimistä ryijyä. Kuva: Katariina Rannaste

”Suomessa tuskin on sellaista kotia, missä Impi Sotavallan töitä ei tunnettaisi tai omistettaisi”. Näin tiesi kertoa  Ornamon vuosikirja vuonna 1945.

Lempääläläissyntyinen Impi Sotavalta on  kovan luokan tekijä käsityömaailmassa. Sotavalta (1885–1943) oli merkittävä suomalainen tekstiilitaiteilija, joka uudisti suomalaista ryijytaidetta ja saavutti kansainvälisestikin tunnustusta. Barcelonan maailmannäyttelyssä vuonna 1929 palkitun Sotavallan töitä on nyt näytillä Lempäälän Taitokeskuksessa vanhalla asemalla. Samoin alkuperäinen kunniakirjakin siitä maailmannäyttelystä.

Keinutuolin maton Impi Sotavalta suunnitteli Sotavallan kartanoon tähän tuoliin ja tietylle paikalle. Kuva: Katariina Rannaste

Keinutuolin maton Impi Sotavalta suunnitteli Sotavallan kartanoon tähän tuoliin ja tietylle paikalle. Kuva: Katariina Rannaste

Asemalla on esillä viitisentoista ryijyä, joita nukittaa maanläheiset pronssinruskean, tiilenpunaisen ja okrankeltaisen eri värisävyt. Sotavallalle tyypilliset taidokkaat värisävyjen yhdistelmät. Pääosin näyttelyn ryijyt ovat Sotavallan suvulta lainaan saatuja 1920- ja -30-lukujen töitä, poikkeuksena tosin muutama uustuotantona tehty uudempi ryijy.

– Yksi ainutlaatuisimpia töitä on Impin hyvälle ystävälleen Elli Hinkalle suunnittelema ryijy. Länsituuli-niminen työ on uniikki, sillä taiteilija tuhosi luonnoksen ryijyn valmistuttua. Paljon hänen mallejaan on tallessa Suomen Käsityön Ystävillä, Lempäälän Taitokeskuksen vastaava neuvoja Titta Eräniitty kertoo.

– Esillä on myös Viena Sotavallan maalaama muotokuva sisarestaan. Näyttelyyn on saatu kaksi Impin itsensäkin taiteilemaa kuvaa Caprilta. Hän tykkäsi matkustella, Eräniitty lisää.

Titta Eräniitty laittoi näyttelyn pystyyn yhdessä Sotavallan kartanon nykyisen emännän Minna Aaltion kanssa, joka kartoitti sukunsa ryijyjä.

– Näyttely oli ajatuksissani vuosikaudet. Olen tykännyt aina funkistyylistä, ja onhan Impi omalta kylältä. Lisäksi tänä vuonna tuli kuluneeksi 130 vuotta hänen syntymästään, Eräniitty selvittää.

– Sotavallan töitä on ennenkin ollut esillä Lempäälässä, muttei näin laajasti.

Impi Sotavalta toimi vuosia Wetterhoffin kotiteollisuusopistossa opettajana ja pitkään Suomen Käsityön Ystävien suunnittelijana vastuualueenaan kutomatöiden piirustukset ja värien valinta. Juuri Sotavallan värisilmää Eräniitty ihailee.

– Vanhoissa ryijyissä ei yleensä ole sekoituksia, vaan pohjaväri oli tyypillisesti yhtä väriä. Impi Sotavallan töissä yhdessä nukassa saattaa olla kolmeakin väriä, jolloin ryijy saa aivan eri ulottuvuuden.

Impi Sotavallalle maanläheiset sävyt olivat tyypilliset. Kuva: Katariina Rannaste

Impi Sotavallalle maanläheiset sävyt olivat tyypilliset. Kuva: Katariina Rannaste

Yksi kommentti

  1. Cynthia Shannon

    Hello. I am sorry to be writing in English. I have a ryijy rug that was given to my grandfather by GM Nordiska (probably around 1938) that I believe may be by Impi Sotavalta. I would like to have someone look at it who is familiar with his work to tell me what they think. There is an ”S” in the lower left corner.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?