Toria parkkipaikoilla

Erkki Koivisto. Kuva: Jussi Saarinen
Erkki Koivisto. Kuva: Jussi Saarinen

Lempäälän keskustan kehittämisen visioihin sisältyy torin rakentaminen kunnan keskeiselle paikalle. Hyvä niin, oikeaa toria ei ole aikoihin kuntalaisten iloksi ollutkaan.

Tilaa torille järjestyisi, kun radan itäpuolelle toteutettavaan ns. ”Lempäälä-taloon” aikanaan siirtyy kunnan virastotiloja Tampereentien varresta. Nykykiinteistöt radan länsipuolelta on tarkoitus purkaa pois, ja niiden tilalle muodostuvalle aukiolle tulisi tori, jonka on määrä kytkeytyä radan ylittävällä kevyenliikenteen väylällä ”Lempäälä-taloon”.

Jos tai kun tori aikanaan tulee, jää nähtäväksi, millaisen vastaanoton se saa. Tapahtumat ja kohtaamisen mahdollistava aukio sinänsä ovat hiljaiseloa viettävään kuntakeskustaan tervetulleita, mutta miten torin käy kauppapaikkana? Houkutteleeko se enää asiakkaita niin kuin entisaikaan?

Nykyisellään torikauppa Lempäälässä on atomisoitunut koko nauhataajaman alueelle Sääksjärveltä Lempäälän keskustaan. Yksi myy jotakin tuolla, toinen jotain muuta muualla, yleensä markettien ja muiden liiketilojen paikoitusalueilla Tampereentien välittömässä läheisyydessä. Jos kaikki vuoden kierron mittaan eri puolilla Lempäälää tuotteitaan myyvät tienvarsikauppiaat keskitettäisiin samaan pisteeseen, jo siitä saataisiin sinällään pienehkö tori aikaiseksi – ehkä kauppakin piristyisi keskittämisestä.

Riittääkö se kuitenkaan muuttamaan kuluttajien kulutustottumuksia? Lempääläläisten ”tori” on jo kymmenen vuoden ajan ollut Ideaparkissa. Kuntalaiset, kuluttajat, on syytä jo heti alkuvaiheessa ottaa mukaan ideoimaan heille suunniteltavaa toria.

Kommentointi on suljettu.