Kommentti: Auta, älä kuvaa

Onnettomuuspaikkojen ohi ajetaan kännykällä samalla kuvaten. Tai onnettomuuspaikalle pysähdytään, mutta kaivetaan ensin puhelin esiin ja autetaan uhreja vasta sitten. Käytös on johtanut siihen, että onnettomuuspaikoilla kuvaaminen halutaan kieltää. Kriminalisointia ajetaan kansalaisaloitteella, ja kansanedustaja Mari Rantanen on jättänyt lakialoitteen kuvaamisen kieltämiseksi sakon tai vankeuden uhalla.

Asia nousi esiin myös Pekka Oravan ja Juha-Petteri Iivosen kanssa keskustellessa. Pirkanmaan pelastuslaitos palkitsi Oravan jäihin vajonneen drone-lennättäjän hengen pelastamisesta, kun taas Iivonen puolestaan ansioitui estämällä omakotitalon palon. Kumpikaan miehistä ei ryhtynyt hädän hetkellä kuvaamaan, vaan toimi.

Kolarissa omaan autoon tulleet vahingot voi olla fiksua taltioida vakuutusasiointia varten, mutta miksi kuvata onnettomuuden uhria? Sille ei ole mitään perusteltua syytä tai tarvetta. Onnettomuuspaikan kuvaaminenkaan ei ole sivullisten vaan viranomaisten tehtävä.

 

Lue myös:

Jäihin vajonnut drone-lennättäjä pelastui Pekka Oravan ansiosta, Juha-Petteri Iivonen esti omakotitalon palon – Pirkanmaan pelastuslaitos palkitsi itsensä likoon laittaneet miehet