Riskinottoa ja piittaamattomuuta

Kansalaiset näyttävät pääosin noudattavan koronarajoituksia, suojaamista ja etäisyyksien pitämistä. Jotkut kuitenkin ottavat riskejä ja toiset osoittavat täyttä piittaamattomuutta.

Varsinkin kauppaliikkeissä näkee täysin välinpitämätöntä käytöstä. Kassajonossa ängetään aivan edessä olevan asiakkaan läheisyyteen. Välillä näkee jopa ryhmiä, jotka valloittavat koko kassalinjan.

Lempäälässä moni varmasti hieraisi silmiään sunnuntaina, kun keskustan parkkialueella näytti olevan kokoustoimintaa. Ei sentään. Kopissa oli tarjolla siipiä ja paikalle tulleet jonottivat turvaväliä pitäen – ainakin havaintojen tekoajan verran.

Monet yhteiskunnan lait ja asetukset on tehty yhteispelin hengessä. Esimerkiksi kevyenliikenteen väylä on jaettu jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Jos kävelee tai ajelee poiketen väärällä puolella väylää, ei se välttämättä aiheuta suurta uhkaa.

Koronan kohdalla tilanne on toinen. Yksi piittaamaton ihminen saattaa välillisesti aiheuttaa toisen ja useamman ihmisen kuoleman.

Suojaa itsesi ja lähimmäisesi, noudata rajoituksia. Vasta sitten, kun epidemia saadaan kuriin, voidaan rajoituksia purkaa ja avata yhteiskunnan toimintoja.

Nyt tarvitaan vastuunottoa ja kärsivällisyyttä.