New York, Los Angeles, Chigago. Nämä suuret yhdsyvaltalaiset kaupungit ovat viime vuosina kärsineet väkimäärän laskusta. Samaan aikaan aiemmin vetovoimaisten kaupunkien, kuten Miamin ja Atlantan, imu on hiipunut. Aiheesta on kirjoittanut Helsingin Sanomat.
Suurkaupunkien väki suuntaa esikaupunkeihin ja pienempiin kaupunkeihin. 1990-luvulla alkanut metropolien kasvu on hiipunut ja kääntynyt lasku-uralle.
Mistä on kysymys? Taloudellinen kasvu ja muuttoliike nostivat asuntojen ja vuokrien hintoja. Metropolissa asumisesta tuli niin kallista, että asukkaat alkoivat etsiä muita vaihtoehtoja. Taustalla on myös arvojen muutos. Metropoleissa tehdään pitkää päivää ja jonotetaan ruuhkissa. Moni haluaa elämältään muuta.
Suomeen suuren maailman ilmiöt tulevat viiveellä. Ei täällä oikeasti ole kuin yksi metropoli, pääkaupunkiseutu. Tampereen keskustassa on pienellä alueella metropolimaisia ilmiöitä, kuten hintojen nousu.
Jos haluaa asua kalliisti pääkadun varrella ja kuunnella baareista ja kadulta kantautuvaa mölyä aamyölle, kannattaa hakeutua keskustaan ja sen palvelujen äärelle. Monella on tänä päivänä mielessä toisenlaiset arvot.
Yhdysvalloissa myös taloudellinen toiminta on valunut suurkaupungeista esikaupunkeihin ja pikkukaupunkeihin. Näin käy todennäköisesti myös täällä.
Lempäälä pystyy sijaintinsa ja yrittäjäverkostonsa ansiosta tarjoamaan loistavan vaihtoehdon kaupungista pois suuntaaville yrityksille. Vesilahdessa on yhtä lailla toimiva yrittäjäverkosta ja kaiken päälle kaunis luonto ja tilaa hengittää. Maailma muuttuu.
Suurkaupungit hiipuvat – Kalliit asunnot, ruuhkat ja pitkät päivät ajavat ihmisiä pois. Onko kaupungistuminen tulossa tiensä päähän.
Lue lisää
- Urheilu12.05.2024. 09:00