Koskikelluntaa Herralankoskessa

Keskusta on kuollut, eläköön keskusta. Tosiasiahan on, että munakasta ei voi tehdä rikkomatta munia – eikä näköjään uutta kuntakeskustaa tuhoamatta vanhaa.

Lempäälän kunnan kunnianhimoinen keskustan kehittämishanke on siirtänyt vilkkaimman kuntakeskustan historialliselta paikaltaan kirkon ja hautausmaan vierestä radan itäpuolelle Puistokadun tuntumaan.

Lounaspaikat entisessä kuntakeskustassa ovat muun muassa kunnanvirastojen ja Kelan poismuuton myötä lähestulkoon kokonaan lopettaneet toimintansa. Yksi ravintola on poistanut lounaat valikoimastaan.

Kovasti asiointiliikennettä ei tyhjien liiketilojen ja purkamistaan odottavien kiinteistöjen leimaamassa Tampereentien alkupäässä enää havaitse, jouhevaa läpikulkuliikennettä kylläkin. Sitä ja Valkeakoskentietä pitkin ajaa huruutetaan eestaas uuteen kuntakeskustaan asioille ja hankinnoille. Hyvin mahtuu, kun bussireititkin menivät uusiksi.

Keskeneräistä työtä ei saisi arvostella. Keskustan kehittäminen jatkuu, ja kuntalaiset odottavat mielenkiinnolla, millaiseksi Tampereentien alkupää aikanaan muodostuu. Saadaanko sinne kävelykeskusta tai eläväinen tori katutasoon?

Vesiliikenne ei solju joustavasti Herralankoskessa. Valtio korjasi jo aiemmin ”Ruotsilan putkena” tunnetun silloisen kunnaninsinööri Eero Ruotsilan viime vuosituhannen puolella masinoiman kunnallisen siirtoputken. Susi tuli, ja ränni pantiin vuosikausiksi vaarallisena käyttökieltoon. Nyt toisen korjauksen jälkeen veneilijät ja melojat ovat joutuneet siinä sen verran usein veden varaan, että sitä suositellaan vain kokeneille kulkijoille.