Miten Vesilahti sai oman kansallispuvun? Miksi sen nimi on juuri Suur-Vesilahden kansallispuku? Mitä eroa on kansanpuvulla, kansallispuvulla ja muinaispuvulla?
Näihin kysymyksiin löytää vastauksia Vesilahden Narvasta Sorvala-mökistä, jossa järjestetään näyttely Kansanpuvusta kansallispukuun ‒ Suur-Vesilahden kansallispuvun vaiheita. Näyttelyä pääsee ihmettelemään lauantaisin ja sunnuntaisin 11.6.‒28.8.
Esillä on muun muassa nypläystyyny, vanhoja valokuvia juhlatapahtumista, kopioita alkuperäisistä puvun väripiirroksista ja malliohjeista sekä Eila Jakovuoren kotiseutumuseolle lahjoittama, 1950-luvulla valmistettu kansallispuku koruineen.
Näyttely esittelee alkuperäistä, vuonna 1954 julkistettua kansallispukumallia, josta on tehty uusi, tarkistettu versio 2000-luvulla. Eeva Nytorp on tutkinut vuonna 1954 julkistetun puvun syntyvaiheita, tekijöitä ja käyttöä. Hän on myös tallentanut puvun työohjeet.
Kansallispukunäyttelyn lisäksi kannattaa poiketa kotiseutumuseossa Ylä-Narvantien varrella. Kotiseutumuseo, entinen Laukon torppa, on avoinna sunnuntaisin 26.6.‒7.8.
Lue myös:
Evakkotyttö päätyi kuuluisaan ryijypitäjään – kansallispuvut kertovat entisaikojen käsityötaidoista