Lempäälä-Seura viettää seitsemänkymppisiä – Juhlaviikonloppuna seppä takoo ja maamoottori on käynnissä

Museoraitin alue Kuokkalassa on Lempäälä-Seuran ”kotipesä” ja paikka monenlaisille tilaisuuksille.

Marraskuussa 1952 Lempäälään perustettiin kotiseutuyhdistys, kuten tuolloin monella muullakin paikkakunnalla. Siitä pitäen on kunnassa ollut taho, joka on vahvistanut paikallisidentiteettiä erityisesti kertomalla Lempäälän ominaispiirteistä ja entisestä elämänmenosta.

Kotiseutuyhdistysten tehtäviin kuuluu myös mm. osallistuminen katujen nimeämiseen sekä lausuntojen antaminen asioista, joissa tarvitaan paikkakunnan historian ja perinteen tuntemusta.

Seuran nykyinen jäsenmäärä on n. 220 henkeä, mutta sen vaikutus ulottuu paljon laajemmalle.

Lempäälä-Seuran erityisansioita on laajan museokokonaisuuden hoito yhdessä kunnan kanssa, mittava julkaisutoiminta, monenlaiset tilaisuudet ja viime vuosina arkeologisten tutkimusten aikaansaanti entisen Aimalan kirkon alueella. Koululaisiakin on osallistettu metallinetsijöinä.

Uusiutumisen varmistamiseksi hallituksen jäsenyyskaudet ovat säännöissä rajatatut, joten aktiiveja on ehtinyt olla paljon yli sadan, vahvistuksina vakinaiset miesten ja naisten talkooporukat. Seuran nykyinen puheenjohtaja on Hannu Kopola ja sihteeri Heini Mäenpää.

 

Viikonloppuna 13.–14. elokuuta juhlitaan pitkää historiaa Museoraitilla. Työnäytöksiä, joka on yksi seuran vanha leipälaji, järjestetään lauantaina kello 12–15. On kotitaloustöitä käsikonstein, seppä takomassa, maamoottori käynnissä ja tuohisormuksia valmistuu. Parturimuseota esittelevät alan ammattilaiset. Myyntipisteet vahvistavat päivän markkinatunnelmaa.

Sunnuntaina vietetään perinteinen kesäjuhla, myös Museoraitin pihalla, kello 14 alkaen. Kuullaan musiikkia, puheita, kuvaelma ja nautitaan kahvit voileivin ja täytekakuin. Molempiin tapahtumiin ovat kaikki tervetulleita.