Valtuutetut voisivat vielä enemmän avata päätöksentekoa kuntalaisille

Kirjoittaja toivoo, että kuntalaisia entistä enemmän kiinnostaisi, mitä päätöksenteossa ja valtuuston kokouksissa tapahtuu.

Ilahduin kun luin Maiju Haaviston mielipidekirjoituksen viime viikon LVS:stä. On tietysti aina mukavaa, kun joku mainitsee sinut nimeltä, mutta Haaviston kirjoituksessa minua ilahdutti erityisesti hänen esiin nostama asia.

Lue myös: Lempäälän kuntapolitiikka – Ketä kiinnostaa?

Haavisto kuvasi kirjoituksessaan hienosti kunnan päätöksentekoa, jota kuntalaissa kuvataan seuraavasti: ”Kunnallinen itsehallinto nauttii Suomessa vahvaa lainsäädännöllistä suojaa. Perustuslaissa määritelty kunnallinen itsehallinto on kuntalaisten itsehallintoa. Edustuksellinen demokratia on Suomen paikallishallinnon perusta. Edustuksellisuus perustuu kuntien asukkaiden joka neljäs vuosi käyttämään äänivaltaan kuntavaaleissa, jolloin he valitsevat edustajansa kunnanvaltuustoihin.”

Edustuksellisellinen demokratia on mielestäni toimiva tapa toteuttaa demokratiaa.

Haaviston tavoin toivon, että kuntalaisia vielä enemmän kiinnostaisi, mitä päätöksenteossa ja valtuuston kokouksissa tapahtuu. Kannustan kaikkia kuntalaisia poppareiden ja muiden herkkujen kera varautumaan seuraavaan valtuuston kokoukseen 22. marraskuuta. Tässä kokouksessa päätettävänä on mm. kunnan talousarvio vuodelle 2024. Ja jos oikein aktivoituu, niin voi ennen kokousta laittaa viestiä sille valtuutetulle, jota äänesti tai jonka ajattelee olevan lähellä omia arvoja.

 

Kuntalaissa korostetaan valtuuston roolia huolehtia siitä, että kunnan asukkaiden ja palvelujen käyttäjien oikeus osallistua kunnan toimintaan toteutuu. Valtuuston on pidettävä huolta monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksista ja
menetelmistä.

Tässä meillä Lempäälässä on mielestäni vielä paljon parantamisen varaa. Olisi mukavaa kuulla teiltä kuntalaisilta vinkkejä siihen, miten näitä vaikuttamisen mahdollisuuksia voisi parantaa.

Haaviston tavoin toivon, että myös Sinä kiinnostut enemmän siitä, mitä kunnassamme tapahtuu ja mitä mieltä yksittäiset valtuutetut ovat päätettävänä olevista asioista.

Kuntavaalit 2025 lähestyvät, silloin saamme taas jokainen päättää ketä äänestämme. Myös ehdokkuutta vaaleissa kannattaa jokaisen, jota yhteisten asioiden hoitaminen kiinnostaa, harkita.

 

Satu Kosola (vas.)
kunnanvaltuutettu, Lempäälä