Petotesti koirille Vesilahdessa

Vesilahdessa järjestetään sunnuntaina 25. syyskuuta petotesti.
Vesilahdessa järjestetään sunnuntaina 25. syyskuuta petotesti.

Vesilahdessa järjestetään sunnuntaina 25. syyskuuta kaikille koirille avoin petotesti Krääkkiön koululla. Petotestiin tulee ilmoittautua etukäteen. Tapahtuma alkaa klo 11.

Testin avulla lisätään omistajan tuntemusta koira luonteesta ja käyttäytymisestä. Lisäksi samalla opitaan havaitsemaan mahdollinen vaara tulkitsemalla koiraa paremmin.

Petotestillä kasvattajat saavat tietoa jalostuksen suunnitteluun, ja metsästäjät koiran vietistä metsästystä ajatellen. Testissä käytetään aitoja karhun sekä suden hajuja, joten koirat reagoivat samoin kuin tositilanteissa. Testi on avoin kaikille koirille, myös monirotuisille ja rekisteröimättömille.

Testi tehdään koiran ehdoilla, jolloin koiralle jää hyvä kokemus testistä.

Testillä on useampiakin tarkoituksia. Ensinnäkin koiranomistajat haluavat tietää, kuinka oma koira käyttäytyisi kohdatessaan suden, karhun tai ilveksen. Joillekin sillä on merkitystä esimerkiksi marja- tai sienireissuja ajatellen, jotkut toiset haluavat tietää puolustaisiko koira esimerkiksi tilan tuotantoeläimiä.

Metsästäjillä on omat tarpeensa; rodusta riippuen he haluavat tietää onko koirasta karhun metsästykseen, tai väistääkö koira petoa. Kasvattajille testi toimii työvälineenä, jolla voidaan arvioida, toimiiko koira rodunomaisesti ja onko jalostus mennyt oikeaan suuntaan. Hyvin usein testi avaa omistajan silmät oman koiran suhteen; moni on uskonut koiransa olevan arka, mutta koira osoittautuukin vahvaksi ja harkitsevaksi. Sama toimii myös toisin päin.

Yhden koiran testaaminen kestää noin 15 minuuttia, joka sisältää suullisen ja kirjallisen palautteen annon. Jotkut hitaasti syttyvät koirat tarvitsevat enemmän aikaa. Jos testaaja näkee että koira on lamaantunut pelosta, yrittää paeta paikalta, alkaa tehdä sijaistoimintoja tms. tilanteesta selvitäkseen, ei ole tarkoituksenmukaista stressata koiraa enempää ja testi lopetetaan.  Saman perheen koirat voidaan testata myös laumassa. Laumatestauksessa koirat eivät saa yksilöpalautetta, vaan niiden työskentely arvostellaan laumana.

Yleisölle testitapahtumiin on vapaa pääsy.

 

 

 

Lisätietoja: petotestit.com