Mikä on halvin tapa rahoittaa auto?

Kuva: Pexels.com

Onko uuden auton ostaminen edessä? Niin on myös monella muulla suomalaisella. Auto on joillekin välttämätön ja silloin on hyvä tietää, että alla oleva nelipyöräinen on luotettava ja turvallinen menopeli.

Auton rahoituksessa on hyvä punnita itselle se sopivin vaihtoehto miettimättä liikaa, miten lähipiiri on rahoituksen hoitanut. Jokaisen talouden tulisi punnita rahoitus aina omien tarpeiden mukaan toki myös muiden vinkkejä kuunnellen.

Suomessa yleisimmät tavat ostaa auto on maksaa auto säästöillä kerralla pois, osamaksulla auton ostaminen sekä autolainan ottaminen.

Mutta mitä eroja näillä tavoilla on ja mistä löytyy se halvin autolaina?

Auton ostaminen käteisellä

Auton ostaminen käteisellä on tyypillistä varsinkin silloin, jos auton ostaa yksityiseltä henkilöltä. Yksityiseltä henkilöltä ostaessa on aina omat riskinsä, sillä yksityishenkilöltä ostaessa ei autossa ole välttämättä minkäänlaisia takeita siitä, että se toimii sataprosenttisesti tai myynnissä ei ole minkäänlaista vilppiä.

Autoliikkeestä autoa ostaessa voivat takuut olla parempia. Käteiskauppojen helppous on, ettei kauppojen jälkeen tilille jää pyörimään ylimääräisiä kuluja, eikä ostoksen yhteydessä tule lainkaan korkoa.

Useinkaan ihmiset eivät kuitenkaan ole valmiita maksamaan auton hintaa kerrallaan pois ja monesti tavallisella palkansaajalla ei edes ole vaihtoehtoa auton kerralla pois maksamiseen. Jos itselle haluaa turvallisen ja vähäkulutuksisen auton, ei autoa ole välttämättä mahdollista saada parilla tonnilla.

Auton ostaminen osamaksulla

Osamaksusopimuksella auton ostaminen on selkeästi yksi yleisimmistä tavoista rahoittaa auton osto. Homma toimii niin, että autokauppa on monesti hommassa ikään kuin välikätenä.

Auton ostaja solmii kaupan rahoitusyhtiön kanssa, jolloin kuukausierää tai sovittua osamaksua maksetaan aina sovittuina ajankohtina ja sovittu summa rahoitusyhtiölle.

Rahoitusyhtiöt saavat yleensä luonnollisesti maksuista korkoa, eli osamaksu ei ole välttämättä se halvin vaihtoehto.

Osamaksusopimuksissa ostettu auto toimii lainan vakuutena eli jos lainaa ei pystykään maksamaan takaisin, on auto panttina. Epäonnistuneista maksusuorituksista auto siirtyy täysin rahoitusyhtiölle. Sopimuksissa tyypillistä myös on, että auto siirtyy ostajan nimiin vasta, kun auton ostosumma on maksettu kokonaan pois.

Auton ostaminen autolainan avulla

Autolaina on asia, josta moni ei pidä ajatuksen tasolla. Jos haaveissa on kuitenkin unelmien auto, joka on ehkä jopa aivan sairaan upea ja hintava omaan tulotasoon nähden, voi autolaina olla paikallaan. Autolainaa ei tarvitse peitellä tai hävetä, sillä siinä on oikeasti hyviäkin puolia.

Autolainan kohdalla auton omistajuus siirtyy kerralla heti ostajalle, toisin kuin osamaksun kohdalla. Autolainaa on mahdollista saada joko ilman vakuuksia tai vakuudellisia lainoja, aivan kuin muidenkin lainojen kohdalla. Asia selviää, kun täyttää lainahakemuksen ja pääsee neuvottelemaan lainan yksityiskohdista.

Vakuudellisessa lainassa tarvitsee lainan anoaja luonnollisesti lainavakuuksia. Näitä voivat olla kiinteä omaisuus kuten esimerkiksi vene, kotitalo, mökkitontti tai arvopaperit. Mitä enemmän vakuuksia on, sitä paremmat ovat yleensä myös lainaehdot, sillä lainan tarjoajat kuten pankit arvioivat aina asiakkaan riskiarvioinnin perusteella.

Lainan saa helposti ja nopeasti

Nykypäivänä auton hankinta on nopeaaa ja helppoa internetin avustuksella. Autoja pystyy selailemaan kuin karkkikaupassa ja myös lainahakemukset saa kätevästi laitettua netissä poikimaan.

Ei tarvitse muuta kuin täyttää lainahakemus ja jäädä uteliaana odottamaan soittoa tai sähköpostin äänimerkin kilahdusta.

Auton hankkiminen houkuttaa yhä useampaa ja on välttämätöntä työn tai asuinpaikan vuoksi. Pääkaupunkiseudulla auton omistaminen on puolestaan entistä harvinaisempaa.

Auton hankinnassa ei kannata pelätä, vaan ottaa kaikki eri vaihtoehdot selville ja pohtia itselle parhain rahoitustapa. Se kannattaa, jotta saa nauttia turvallisista kilometreistä mielekkään auton ratissa.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?