Sähkön hinta laskee: Älä sitoudu liian kalliiseen määräaikaiseen sopimukseen

Sähkön hinta nousi vuonna 2022 ennätyskorkealle. Pörssisähkön hinta kasvoi, ja samalla määräaikaisten sähkösopimusten hinnat nousivat pilviin.

Nyt tilanne näyttää kuitenkin huomattavasti paremmalta. Määräaikaisten sopimusten hinnat ovat jo kohtuullistuneet, ja pörssisähkön keskihinta onkin yllättäen jäänyt alkuvuodesta alle 10 senttiin.

Liian kalliiseen määräaikaiseen sähkösopimukseen ei kannata sitoutua, mutta mitä kaikkea sähkösopimuksen valinnassa täytyy nyt ottaa huomioon?

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus pitää vaihtoehdot auki

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on nyt suosittu valinta kotitalouksien keskuudessa. Sen etuna on, ettet sitoudu sopimukseen, vaan voit irtisanoa sen koska tahansa 14 päivän irtisanomisajan turvin.

Toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissakin on eroja, eikä yksi vaihtoehto sovi kaikille.

Toistaiseksi voimassa olevat sopimukset jakautuvat kolmeen osaan:

  • Pörssisähkösopimuksiin, jotka noudattavat markkinahintaa tunnin tarkasti
  • Kiinteisiin sopimuksiin, joissa hinta päivittyy kuukauden tai muutaman kuukauden välein
  • Pakettisopimuksiin, joissa maksetaan kiinteää kuukausihintaa sähköstä

Toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset voit kilpailuttaa Halvinsähkösopimus.fi-sivustolla. Toisin kuin määräaikaisissa, et sitoudu hintaan, vaan sopimuksesi elää markkinahinnan mukaan, ja voit tarvittaessa vaihtaa toiseen sopimukseen 14 päivän irtisanomisajalal.

Pörssisähkösopimusta tai muuta toistaiseksi voimassa olevaa sopimusta harkitsevan kannattaa kuitenkin yhä pitää mielessä sopimukseen liittyvät riskit. Jos sähkön markkinahinta lähteekin uudestaan nousuun, kantaa kuluttaja hintariskin.

Kannattaako hinta lukita määräaikaisella sopimuksella?

Määräaikainen sähkösopimus on perinteisesti ollut yksi suosituimmista sähkösopimustyypeistä. Sen hinta perustuu arvioon sähkön tulevista hinnoista – eli käytännössä sähköfutuurien hintoihin.

Syksyllä kalliiseen määräaikaiseen sopimukseen sitoutuneet ovat nyt kateellisena katselleet pörssisähkön hintoja alkuvuodesta. Odotuksia leudompi talvi sekä hyvä tuuli- ja vesivoiman saatavuus onkin pitänyt pörssisähkön hinnan kurissa.

Liian kalliiseen määräaikaiseen sähkösopimukseen ei koskaan kannata sitoutua. Jos et ole valmis maksamaan määräaikaisen sopimuksen hintaa koko sopimuskauden, ei sellaista kannata tehdä.

Määräaikainen sähkösopimus tuo mielenrauhaa

Sähkön hinta on nyt laskussa, ja määräaikaisiakin sopimuksia saa paljon halvempaan hintaan. Sitoutuminen sähkösopimukseen voi kuitenkin nyt mietityttää: mitä, jos sähkön hinta jatkaakin laskuaan?

Määräaikaisen sopimuksen valitseva ostaa ennen kaikkea mielenrauhaa. Sähkön hinta kannattaa lukita määräaikaisella sopimuksella vain silloin, jos olet valmis maksamaan samaa hintaa koko sopimuskauden ajan.

Samalla kannattaa kuitenkin pitää mielessä, ettei epävarmuus sähkön riittävyyteen liittyen vielä ole ohi. Jos tuleva talvi on kylmä, ja sota Ukrainassa pitkittyy, saattaa sähkön hinta ensi talvena noustakin korkeammalle.

Jos määräaikainen sähkösopimus kiinnostaa, pidä nämä mielessä:

  • Sitoudu vain sellaiseen hintaan, jota olet valmis maksamaan. Määräaikainen sopimus tuo ennen kaikkea mielenrauhaa.
  • Harkitse sopimukseen liitettävää vaihtoturvaa.
  • Energiakriisi ei ole vielä ohi, ja tulevan talven epävarmuus nostaa määräaikaisten hintoja.

Jatkavatko sähkösopimusten hinnat laskuaan?

Sähkön hinta on jo laskenut merkittävästi vuoden 2022 syksyn hinnoista. Tällä hetkellä sekä toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia että määräaikaisia sopimuksia saa paljon halvemmalla kuin vielä muutama kuukausi sitten.

Energiakriisi ei kuitenkaan välttämättä vielä ole ohi. Tämän talven pelasti etenkin leudompi sää. Jos talvi olisi ollut Euroopassa kylmä, eikä tuulivoimaa olisi ollut tarjolla yhtä paljon, olisi jopa sähkön säännöstely saattanut tulla kyseeseen.

Alkuvuodesta sähkön hinta on pysynyt hyvin kurissa, mutta nyt sähkön hinnan osalta katseet kääntyvät jo tulevaan talveen.

Määräaikaiset sähkösopimukset sopivat mielenrauhaa haluavalle, mutta liian kalliiseen ei todellakaan kannata sitoutua. Sähkösopimusten hinnoissa on tällä hetkellä valtavia eroja, joten kilpailutus on erityisen kannattavaa.

Sähkösopimusten tarjonta on nyt myös kasvanut markkinoilla. Tämä lisää myös sähköyhtiöiden välistä hintakilpailua ja tekee tarjouksista parempia. Sähkön hintoja kannattaa seurata tarkoin ja hyödyntää erilaiset sähkötarjoukset säästääkseen rahaa.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?