Sijoittajan tärkeimmät muistisäännöt – Kahdeksan yksinkertaista ohjetta, joilla voitat pelin

Jarkko Aho. Kuva: Sini Pennanen

Sijoituslegenda Charles Ellis on usein verrannut sijoittamista amatööritennikseen, jossa voittajaksi selviytyy vähemmän virheitä tehnyt pelaaja. Kunhan pallon saa kerta toisensa jälkeen yli verkon, vastustaja tekee jossain vaiheessa virheen. Yleensä virheen tekee pelaaja, joka kuvittelee olevansa fiksumpi ja taitavampi kuin oikeasti onkaan.

Useimpien sijoittajien kannattaisi ottaa oppia amatööritenniksen lainalaisuuksista. Jos sijoittamisesta tekee itselleen liian vaikeaa, pelin häviää varmasti. Jos taas opettelee peruspelin hyvin ja toteuttaa sitä kurinalaisesti, voittamisen todennäköisyydet paranevat selvästi. Esittelenkin seuraavassa kahdeksan yksinkertaista muistisääntöä, joita noudattamalla päädyt voittajien
puolelle maailman eniten kilpaillulla pelikentällä, sijoitusmarkkinoilla.

1) Älä koskaan sijoita mihinkään mitä et ymmärrä: Sijoittamisessa pärjää hyvin, kun tuntee muutaman yksinkertaisen instrumentin. Monimutkaisista sijoitustuotteista kannattaa useimmiten pysytellä erossa. Ihan oma lukunsa ovat nigerialaiskirjeet, pyramidihuijaukset tai muut epämääräiset sijoitusvedätykset. Kun ymmärrät mihin olet sijoittamassa, et tule höynäytetyksi.

2) Vältä spekulointia: Älä yritä arvailla päivän nousijoita tai laskijoita, vaan sijoita pitkäjänteisesti oman sijoitussuunnitelmasi mukaan. Ajan kuluessa kärsivällinen sijoittaja vaurastuu yritysten liiketoiminnan kehityksen tahdissa, kun tulokset ja osingot kasvavat. Älä koskaan sijoita merkittävää osaa salkustasi puhtaasti spekulatiivisiin kohteisiin, kuten raaka-aineisiin tai kryptoihin, jotka eivät tarjoa osinkojen kaltaista rakenteellista tuottoa.

3) Ota vain itsellesi sopiva määrä riskiä: Kun ottaa itselleen sopivan määrän riskiä, tuotot tulevat ikään kuin automaattisesti. Jos ottaa liikaa riskiä, salkku menee suurella varmuudella myyntiin juuri huonoimpaan aikaan ja tuotot jäävät kokonaan saamatta. Vaikka riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä, ihan kaikkien riskien kantamisesta ei saa korvausta. Esimerkiksi lotossa tuotto-odotus on negatiivinen, vaikka tappion mahdollisuus eli riski on suuri. Riskit kannattaakin valita huolella.

4) Hajauta: Turhien riskien välttämiseksi salkku kannattaa hajauttaa eri kohteisiin. Paljon riskiä sietävä voi sijoittaa täysipainoisesti osakkeisiin, kunhan hajautus on maantieteellisesti ja toimialakohtaisesti kunnossa. Muille jonkinlainen yhdistelmä osake- ja korkosijoituksia on yleensä optimaalisin valinta. Halutessaan salkkua voi täydentää vaihtoehtoisilla sijoituksilla, kuten kiinteistöillä ja raaka-aineilla.

5) Sijoita säännöllisesti äläkä koskaan poistu markkinoilta: Markkinoiden yleistä suuntaa on vaikea ennustaa. Siksi on parasta sijoittaa aina kun siihen on mahdollisuus, esimerkiksi tietty tasasumma palkasta kuukausittain. Markkinoilla on aina uhkakuvia, eikä niiden takia kannata koskaan lopettaa sijoittamista. Jos vedät rahasi pois markkinoilta, korkoa korolle -kasvu pysähtyy ja salkkuusi jää pysyvästi iso lovi, vaikka myöhemmin jatkaisitkin sijoittamista.

6) Älä jahtaa menneitä tuottoja: Lyhyen aikavälin historialliset tuotot eivät kerro mitään tulevista tuotoista. Siksi salkun koostumusta ei kannata muuttaa yhtenään vain sen perusteella, että on löytänyt paremmin tuottaneen sijoituskohteen. Jatkuva kaupankäynti aiheuttaa myös kohtuuttoman paljon kuluja. Kun olet kerran valinnut riskinsietokykysi mukaisen allokaation ja automatisoinut säännölliset sijoitukset, ainut mitä vaaditaan, on salkun systemaattinen tasapainotus tietyin väliajoin.

7) Pidä kulut kurissa: Sijoittamisessa tuotot ovat epävarmoja, mutta kulut varmoja. Pitkällä aikavälillä pieneltäkin kuulostava kuluprosentti hidastaa salkun kasvua huomattavasti. Siksi kulujen kanssa kannattaa olla hyvin tarkkana. Matalakuluiset indeksi- ja ETF-rahastot ovat yleensä paras valinta salkun passiiviseksi ytimeksi. Sen ympärille voi halutessaan kasata aktiivista kerrosta suorista osakkeista ja aktiivisista rahastoista.

8) Lopeta pelaaminen, kun olet voittanut: Tennisottelu päättyy, kun toinen pelaajista on voittanut. Vaikka sijoittaja pelaa vain itseään vastaan, hänkin on jossain vaiheessa tilanteessa, jossa peli on voitettu. Kun olet saavuttanut taloudelliset tavoitteesi, isolle riskinotolle ei enää ole tarvetta. Pääoman suojelemisesta tulee tärkeämpää, kuin sen kasvattamisesta. Tässä vaiheessa salkun allokaatiota on syytä säätää aiempaa konservatiivisemmaksi siirtämällä pääomaa osakkeista korkoihin ja talletuksiin.

Jarkko Aho
Kirjoittaja on yksityissijoittaja ja sijoituskirjailija