Vielä on aikaa piparkakkutalolle – Kakkukunkun ohjeella ja kaavoilla syntyy suloinen minitalo

Pipareiden leivonta virittelee suloiseen joulun tunnelmaan. Ota talteen Samuli Ainasvuoren, eli Kakkukunkun piparitaikinaresepti ja piparitalon kaavat. Ylijäävän taikinan voi käyttää herkullisiin omena-piparkakkupulliin.

Juttu on julkaistu joulukuussa 2020.

Piparitaikina:

Resepti: Samuli Ainasvuori, Instagram @kakkukunkku

 

raaka-aineet:

2 dl siirappia

2 dl sokeria

300 g voita tai margariinia

2 tl neilikkaa

2 tl inkivääriä

2 tl neilikkaa

2 tl kardemummaa

(tai 1 pss piparkakkumaustetta)

2 munaa

0,5 dl ruokakermaa

0,5 dl maitoa

2,5 tl ruokasoodaa

n.12 dl vehnäjauhoja

 

Valmistusohje:

 

Kiehauta siirappi ja sokeri keskenään.

Sekoita joukkoon mausteet ja paloiteltu voi.

Kun seos on jäähtynyt, lisää joukkoon kananmunat, kerma ja maito.

Sekoita vehnäjauhot ja sooda keskenään ja yhdistä jauhot taikinaan.

Huomioithan, että taikina jähmettyy jääkaapissa tekeytyessään, eli se ei saa olla liian kovaa tässä vaiheessa.

Laita taikina jääkaappiin tekeytymään yön yli, eli vähintään noin 6–12 tunniksi. Voit myös pakastaa taikinan vaikka jouluaattoa varten 🙂

 

Huom.: Tästä taikinasta voit tehdä perinteisiä pipareita, mutta myös piparitalon. Silloin taikina kannattaa tehdä margariiniin, jolloin taikina ei niin paljoa leviä.

 

Piparitalo:

raaka-aineet:

piparitaikinaa ½ ohjetta (margariiniin leivottuna)

tai

1 levy kaupan valmistaikinaa

3 x piparikuorrutetta (katso ohje alla)

sokeria

(klikkaamalla saat kaavat suuremmaksi)

Valmistusohje:

 

Jäljennä kaavat leivinpaperille.

Kaulitse taikina.

Leikkaa taikinasta kaavoilla kaikki palat.

Paista osat 200-asteisessa uunissa n. 6–8 minuuttia.

Jos palat ovat paistettaessa levinneet, voit leikata reunoja suoremmiksi, kun palat ovat vielä pehmeitä.

Jäähdytä palat kokonaan.

Koristele talon osat nyt tai voit koristella myös koottuna.

Anna koristeltujen osien kuivua.

Sulata sokeria pannulla. Kasta osat sulaan sokeriin ja nopeasti kasaa talo. Seinät ensin, sitten katto ja savupiippu. Käytä lusikkaa apuna tarvittaessa ja ole varovainen kuuman sokerin kanssa. Voit myös käyttää sokerikuorrutetta, mutta sitä tulee olla runsaasti ja talon täytyy antaa kuivua kokonaan ennen kuin aloitat koristelun tai liikutat taloa.

Viimeistele talon saumat sokerikuorrutuksella, koristele karkeilla tms.

 

Piparikuorrute:

raaka-aineet:

1 kananmunan valkuainen

tomusokeria

 

Valmistusohje

 

Vatkaa valkuaisia ja tomusokeria yhteen, kunnes koostumus on haluamasi. Taloa koristellessa kuorrute kannattaa jättää aika paksuksi.

 

Omena-piparipullat:

raaka-aineet:

5 dl maitoa

50 g hiivaa tai 2 pss kuivahiivaa

2 dl sokeri

1 muna

0,75 rkl kardemummaa

1 tl suolaa

150 g voita

n. 14 dl vehnäjauhoja

 

1 prk omena-kanelimarmeladia

piparitaikinaa

kananmunaa voiteluun

 

 

Valmistusohje:

 

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.

Lisää sokeri, muna ja kardemumma sekä puolet jauhoista ja suola.

Lisää puolet jäljellä olevista jauhoista ja sen jälkeen pehmeä voi.

Lisää jauhoja, kunnes taikina on kimmoisaa.

Vaivaa taikinaa yleiskoneella n. 5–10 minuuttia tai käsin n. 10–20 minuuttia. Vaivaaminen on pehmeän pullan salaisuus.

Anna taikinan levätä n. 15 minuuttia.

Pyöritä taikinasta 24 pikkupullaa.

Kohota pullia vähintään 1–1,5 tuntia.

Tökkää pullien keskelle sormella reikä ja täytä se marmeladilla.

Leikkaa piparitaikinasta pikkutähtiä muotilla. Aseta piparit pullien päälle.

Voitele pullat kananmunalla.

Paista 200 asteessa noin 8–10 minuuttia.

 

Kuka on Samuli Ainasvuori?

Kuva: Katariina Rannaste

  • Samuli Ainasvuori on 15-vuotias lempääläinen leivontaharrastaja. Hän valmistaa kakkuja tilauksesta ja julkaisee kuvia leipomuksistaan Instagramissa nimellä Kakkukunkku.
  • Ainasvuori oli mukana viime syksynä esitetyn Koko Suomi leipoo -tv-ohjelman viidennellä kaudella, jossa 12 leipuria otti toisistaan mittaa niin teknistä taitoa kuin luovuutta vaatineissa leivontatehtävissä.

 

 

Samulin aiempia reseptejä:

Karmivat kakkutikkarit! – Tee Kakkukunkun ohjeella veikeät cake popsit halloweenjuhliin

Täyteläinen marjapannacotta – Katso Kakkukunkun helppo resepti!

Kesäpöydän kruunaa piña colada -juustokakku – Täydellinen kesäherkku kookoksen ja ananaksen ystävälle

Kakkukunkun keittiöstä: Helppo ja täydellinen vadelmajuustokakku

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?