Kahden naisen Facebook-ryhmä auttoi yli 700 ihmistä – Jouluapua organisoiva kaksikko on vuoden valoisin

05.02.2025 06:00

Vuoden valoisimmat: Emma Laksola (vas.) ja Paula-Maija Sahrman koordinoivat apua Lempäälän ja Vesilahden vähävaraisille. Ryhmän nimi on Jouluapu Lempäälä-Vesilahti. Kuva: Katariina Rannaste
Perheenäidiltä tulee viesti: joulusta on tulossa synkkä, sillä rahat riittävät hädin tuskin ruokaan. Saisiko ryhmältä apua?

Viesti tulee Paula-Maija Sahrmanille, joka Emma Laksolan kanssa koordinoi apua Lempäälän ja Vesilahden vähävaraisille Facebook-ryhmän välityksellä.

Sahrman selvittää, millaisia tarpeita ja toiveita perheellä on ja julkaisee anonyymin pyynnön ryhmässä. Ryhmän jäsenet lupaavat hankkia ruokaa, lahjakortteja ja vaatteita, tuovat ne keräyspäivänä kaksikolle, minkä jälkeen Sahrman toimittaa lahjoitukset perheelle.

Äiti purskahtaa itkuun nähdessään viisi kassillista ruokaa ja lahjoja. Hän oli odottanut paljon vähemmän.

Sahrman ja Laksola organisoivat vähävaraisille konkreettista apua päivätöidensä ohella. Arvostus heidän vapaaehtoistyötään kohtaan näkyi, kun Lempäälän-Vesilahden Sanomat etsi vuoden valoisinta henkilöä, nyt 7. kerran.

Aikaansaavaa kaksikkoa on ehdotettu huomionosoituksen saajiksi aiemminkin, mutta ehdotukset ovat niinä kertoina jääneet yksittäisiksi. Nyt näin ei ollut.

Siispä äänienemmistöllä: vuoden 2024 valoisimmat henkilöt ovat Paula-Maija Sahrman ja Emma Laksola.

He toivat viime vuonna iloa ja valoa 129:lle perheelle. Lisäksi runsas määrä joulukukkia ja -herkkuja toimitettiin vanhus- ja vammaispalveluiden asiakkaille eri yksiköihin.

Apua sai kaikkiaan yli 700:aa ihmistä.

Lahjoituksia otettiin tällä kertaa vastaan Piippokeskuksella. Kohdentamattomien lahjoitusten lajittelussa menee aikaa. – Meille voi tulla säkki, missä on 16:ta eri vaatekokoa, Paula-Maija Sahrman kuvaa. Kuva: Emma Laksola
Jouluapu-ryhmä on toiminut Lempäälässä seitsemän vuotta, joista kuudesta vetovastuussa ovat olleet Paula-Maija Sahrman ja Emma Laksola.

Apua toimitettiin aluksi vain lempääläisille lapsiperheille, mutta yksinasuvien, kuten eläkeläisten, avuntarve on vuosien mittaan lisääntynyt. Vesilahti on mukana kolmatta vuotta.

Avunpyynnöissä näkyy kustannusten nousun ja sosiaalietuuksiin kohdistuvien leikkausten vaikutukset.

– Taloudelliset huolet värittävät monen ihmisen elämää, sillä tulotaso ei enää riitä kattamaan kuluja. Minulle on kerrottu, kuinka omaisuutta on jouduttu myymään tai lapset ovat joutuneet lopettamaan harrastamisen, koska rahaa ei ole. Moni sanoo elävänsä kädestä suuhun, Sahrman kuvaa.

Myös terveydelliset huolet näkyvät yhteydenotoissa.

– Samalla on ollut ihana huomata, kuinka moni uusi lahjoittaja on löytänyt ryhmän pariin. Lahjoitusten määrä on noussut samalla kun tarve on kasvanut, Laksola kiittää.

Lahjoituksia on otettu vastaan muun muassa entisissä Nordean tiloissa. Kuva: LVS-arkisto/ Katariina Rannaste
Jouluapu-aherrus alkaa kaksikolla yleensä elo-syyskuussa. Ensimmäinen tapaaminen sovitaan kahvilaan Ideaparkille.

– Tilaamme toastit, latten ja teen sekä otamme kalenterimme ja edellisvuoden muistiinpanomme esiin, ja siitä se lähtee, he kuvaavat.

Kaksikko ryhtyy hyvissä ajoin kontaktoimaan yrityksiä ja etsimään tilaa, jota tarvitaan lahjoitusten vastaanottoon ja lajitteluun.

Alkuvuosina he tekivät lajittelua omissa kodeissaan, mutta avunpyyntöjen ja tavaramäärän lisäännyttyä se ei enää onnistu. Lajittelupaikkoja on ollut Kuljun koululla, entisissä Nordean sekä kahvila Ståhlbergin tiloissa Lempäälän keskustassa ja nyt viimeisimmäksi Piippokeskuksella.

Tila on neuvoteltava joka vuosi erikseen.

– Tilan löytäminen on aina oma jännitysmomenttinsa. Tilojen vuokraus on liiketoimintaa, eikä moni yrittäjä siksi uskalla luvata meille vapaata tilaa käyttöön, koska siihen voi löytyä maksava vuokralainen. Otammekin tietoja vapaista tiloista mielellämme vastaan, Sahrman ja Laksola toteavat.

Ensimmäisiä avunpyyntöjä kaksikko alkaa nostaa Facebookiin marraskuussa. Viestejä tulee muun muassa Messengeriin ja Whatsappiin. Tänä vuonna ryhmälle luotiin myös oma sähköpostiosoite.

– Messenger kilahtelee iloisesti. Välillä jopa niin, että täytyy hengähtää syvään, ottaa kuppi teetä ja istua sohvannurkkaan viestejä läpikäymään, Emma Laksola toteaa.

– Viestitulva ei tunnu ylivoimaiselta, kun päättää, että nyt hoidan tämän, Paula-Maija Sahrman kuvaa.

Viestejä vaihdetaan toisinaan useita, etenkin jos henkilö pyytää apua ensimmäistä kertaa. Hän ei välttämättä osaa sanoittaa tarpeitaan.

– Ihmiset puntaroivat paljon, onko heillä oikeus pyytää apua. Rohkaisemme heitä kertomaan, mitä he tarvitsevat. Vanhemmat pyytävät lahjoja yleensä vain lapsilleen, että kunhan lapset saisivat joulun, mutta siinä kohtaa kysyn, että entä sinä? Mistä sinä ilahdut?, Paula-Maija Sahrman kuvaa.

Avunpyynnöt julkaistaan Facebookissa numeroituina kohteina, ettei avunsaajia tunnistettaisi.

Paula-Maija Sahrman ja Emma Laksola kertovat, että toisinaan avunsaajat avaavat heille koko elämänsä. Tarinat ovat raadollisia. – Sydäntä pakahduttaa sekin, kun lahjoittaja tulee tuomaan lahjoituksia lastensa kanssa ja lapset näkevät, että heikommassa asemassa olevia ihmisiä autetaan. Kuva: Katariina Rannaste
Lahjoitusten lajittelussa ja perille viemisessä on iso työ. Moni onkin kysynyt, miksei kaksikko ota lisää käsipareja avuksi. Syy on, että he haluavat pitää avunsaajat anonyymeinä.

– Emme tiedä edes toistemme kohteita, Paula-Maija Sahrman toteaa.

Tosin viime vuonna heillä oli ensimmäistä kertaa kolmannet käsiparit apuna.

– Meillä oli homma hanskassa muuten, mutta juuri kiireisimpään hetkeen tuli viesti, että eräs lahjoittaja ei pääse tuomaan lahjoitusta. Lauri Anttilainen ilmoittautui silloin vapaaehtoiseksi ja haki sen, Sahrman kertoo.

– Kipuilemme hieman asian kanssa. Jos käsipareja tulee jatkossa avuksi, heidän tehtävänään olisi puhtaasti lajittelu, hän pohtii.

Kaksikko on halunnut pitää langat omissa käsissä myös siksi, että he pitävät työstä: auttaminen on merkityksellistä ja kohtaamiset pysäyttäviä.

Paula-Maija Sahrmanille ja Emma Laksolalle tulee joka vuosi avunpyyntöjä ulkopaikkakunnilta. Tällä kertaa niitä tuli muun muassa Valkeakoskelta, Ylöjärveltä, Ikaalisista, Hämeenkyröstä ja yksi Helsingistä.

Koska toiminnan laajentamiseen ei ole resursseja, haastaa kaksikko perustamaan vastaavia ryhmiä muillekin paikkakunnille.

– Toiminta ei vaadi kuin yhden tai kaksi aktiivista ihmistä. Meitä eteenpäin on ajanut puhdas halu auttaa, ja pienestä mekin olemme ponnistaneet.

– Meihin voi ottaa yhteyttä, jos haluaa neuvoja ja vinkkejä toiminnan järjestämiseen, he kehottavat.

Ketkä?

Paula-Maija Sahrman, 58

Työ: luokanopettaja Kuljun koulussa

Harrastukset: teatteri

Emma Laksola, 31

Työ: myymäläpäällikkö urheiluorganisaatiossa

Harrastukset: koira ja hyötyliikunta

Vuoden valoisin -valitut

Vuoden 2024 valoisimmat: Jouluapu Lempäälä-Vesilahti -ryhmää pyörittävät Paula-Maija Sahrman ja Emma Laksola

Vuoden 2023 valoisin: hyvinvointiyrittäjä Hanna-Kaisa Hakala

Vuoden 2022 valoisin: lounaskahvilayrittäjä Lika Nuora

Vuoden 2021 valoisin: palvelubussin kuljettaja Tapani Savikurki

Vuoden 2020 valoisin: someaktiivi Markus Perko

Vuoden 2019 valoisin: lounaskahvilayrittäjä Kirsi Nieminen

Vuoden 2018 valoisin: suutari Juha Lehtimäki