Kirkkokonsertti aloittaa Sovinnon siiville -kulttuurisarjan

Toivo Kuula ja Oskar Merikanto ovat mestarilisia laulusäveltäjiä. Vesilahtelaislähtöinen baritoni Jussi Järvenpää (kuvassa) ja sopraano Leila Puhakka tulkitsevat heidän musiikkiaan ensi sunnuntaina Lempäälän kirkossa.

Lempäälän syksyä värittää Sovinnon siiville -kulttuurisarja, joka on seurakunnan panos vuoden 1918 sisällissodan muistovuoteen.

Sarja käynnistyy sunnuntaina 19. elokuuta Toivo Kuulan ja Oskar Merikannon musiikin kirkkokonsertilla.

Yhtymäkohta sotaan on säveltäjä Toivo Kuulan kohtalo. Hän haavoittui ja myöhemmin kuoli luoteihin, jotka ammuttiin epäselvässä tilanteessa valkoisen puolen vappu- ja voitonjuhlassa Viipurissa.

Oskar Merikanto on tänä vuonna ajankohtainen, sillä hänen syntymästään on tasan 200 vuotta.

Vaikka konsertilla on varjonsa, sekä Kuulan ja että Merikannon musiikkia voi luonnehtia valoisaksi ja romanttiseksi. Molemmat ovat jääneet elämään etenkin laulusäveltäjinä.

Oi muistatko vielä sen virren -konsertissa esiintyvät laulajat Leila Puhakka ja Jussi Järvenpää. Järvenpää on vesilahtelaislähtöinen baritoni, joka asuu ja työskentelee laulajana Saksassa. Puhakka on laulunopettajaksi valmistunut sopraano.

Heidän kanssaan musisoivat pianisti ja pianonsoitonopettaja Anna Kulmala, Turun Filharmonisen orkesterin alttoviulisti Sauli Kulmala sekä lempääläläinen sellisti Eeva Leijo.

Sovinnon siiville -sarja jatkuu elokuun 26. päivä kirjailija Sirpa Kähkösen kirjallisuusillalla Lempäälän kirkossa. Kähkönen esittelee uuden mikrohistoriallisen teoksensa Hugo 1918. Kirja kertoo nuoren tamperelaisen Hugo Enbomin kohtalosta sisällissodassa ja tiestä Tammisaareen punavankileirille.

Syyskuun 16. päivä eritysasiantuntija Hussein al-Taee puhuu kirkossa otsikolla Miten rauha säilytetään yhteiskunnassa. Hän työskentelee Martti Ahtisaaren perustaman konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiativen (CMI) Irakin projektissa.

Lokakuun 7. päivä ensi-iltansa saa lempääläläisen Ritva Mäkelän uusi näytelmä ”Tuokaa heille leipää”. Paikallisten näyttelijöiden esittämä teos pureutuu pakolaisteemaan.

Sarja päättyy marraskuun alussa työväenlaulujen ja Siionin virsien yhteislauluiltaan Vanhassa pappilassa.

Kaikissa tilaisuuksissa on laadukasta musiikkia ja niihin on vapaa pääsy.

Teksti: Marita Miettinen