Ukrainalaisoppilaat konsertoivat luokkaretkeä varten: lasten haaveena on päästä Hämeenlinnaan

Arina Poliavka esittelee esiintymisasua, jollaiset lapsilla on konsertissa yllään. Kuva: Joonas Leskinen

Lempäälään saapui viime vuonna Venäjän hyökkäyssotaa paenneita ukrainalaislapsia. Lapset aloittivat koulunkäynnin Kuljun koululla huhtikuussa.

Lue myös: Välitunnit Kuljun koululla hämmästyttivät ukrainalaislapsia – Suomen kieltä ja erilaisia käytäntöjä on opiskeltu Lempäälässä noin vuoden ajan

Koululla järjestetään nyt, koulunaloituksen vuosipäivän paikkeilla Ukraina-konsertti, joka on lasten ja heidän opettajiensa käsialaa.

Keskiviikkoiltana huhtikuun 19. päivä Kuljun koululla järjestettävän Ukraina-konsertin ohjemassa on muun muassa laulua ukrainaksi, suomeksi ja viroksi sekä runonlausuntaa suomeksi ja ukrainaksi. Ukrainan kieltä ei tarvitse osata konserttia seuratakseen.

Lempäälän pelimannit säestävät esitystä ja soittavat myös jonkin omavalintaisen kappaleen.

– Konsertin tarkoitus on ensisijaisesti kerätä rahaa luokkaretkeämme varten, mutta myös esittää Ukrainaa sellaisena kuin meidän oppilaamme sen muistavat, eikä pelkkinä raunioina, luokanopettaja Alla Jyrä kertoo.

Kuljun koulun valmistavan luokan viisi oppilasta esittää konsertissa muun muassa ukrainan- ja suomenkielisiä runoja. Kuva: Joonas Leskinen

Konserttilipusta voi maksaa oman harkintansa mukaan.

– Mietimme mitä osaamme tehdä, siksi päädyimme konserttiin. Olisimme hyvin kiitollisia, jos saisimme mahdollisimman monta katsojaa ja ihmiset näkisivät, minkä puolesta ukrainalaiset taistelevat, Jyrä sanoo.

Lasten haaveena on päästä luokkaretkellään Hämeenlinnassa sijaitsevaan Hämeen linnan museoon.

– Viides- ja kuudesluokkalaisten kanssa olemme historian tunneilla käsitelleet Suomen historiaa ja he ovat kokeneet sen todella mielenkiintoiseksi. Lapset ovat hullaantuneet historiasta, joten he haluavat Hämeen linnaan. Jos rahaa jää yli, menisimme Nokian Eden-kylpylään, Alla Jyrä kertoo.