Keljan taistelu lapsen silmin

Viljo Pitkänen, August Viskari ja Teuvo Viskari kertoivat Eero Pilviniemen haastattelussa, miltä talvisodan alku näytti ja tuntui lapsen silmin.

Lempäälässä kuvattiin Sakkolan veteraanien haastatteluja tulevaan dokumenttielokuvaan

Venäläiset koneet tulivat päälle ja ampuivat konekivääreillä niin, että katot vaan rapisivat. Sotilaat huusivat, että mene poika kiven taakse suojaan. Ajattelin, että ei ne minua voi ampua, kun en minä ole tehnyt mitään pahaa kenellekään.
Näin muisteli talvisodan alkua Sakkolassa asunut Teuvo Viskari, joka venäläisten hyökätessä oli 13-vuotias.
Lempäälän Ehtookodossa haastateltiin tekeillä olevaa dokumenttielokuvaan kolmea Sakkolassa asunutta veteraania, Teuvo Viskaria, August Viskaria ja Viljo Pitkästä.
Haastattelijana toimi niin ikään Sakkolasta kotoisin oleva Eero Pilviniemi, joka on suunnitellut paikkakunnalle pystytetyn Keljan taistelun muistomerkin.

Dokumenttielokuva rakentuu fiktiivisen naisen arjen kotirintamakuvausten sekä yhden evakkoperheen arjen kuvaukseen.
– Sen rinnalla on kuvaus yhden sotilaan kiirastulesta, mies ikäänkuin vaeltaa vieläkin sodassa Sisyfos-maisesti. Lisäksi mukana on Keljan sodassa sotineiden henkilöiden lastenlasten ja isänsä Keljan taistelussa menettäneen henkilön keskusteluja, kertoo elokuvan tekijä Tommi Rautio.
Lisäksi sotakirjailija ja historioitsija Bair Irincheev tarjoaa elokuvassa Neuvostoliittolaisen sotilaan näkökulman talvisodasta.

Fiktiivisten kuvausten pääroolissa on Saara Elina.  Fiktiivisten osuuksien lisäksi elokuvaan on jo kuvattu Ruovedellä Keljassa menehtyneen sotilaan lastenlasten haastatteluja, ja heidän isoisänsä kohtalon selvittelyä.
Elokuvaan tullaan vielä kuvaamaan muun muassa sotahistorian dosentti Pasi Tuunaisen haastattelua varsinkin talvisodan taktiikoista ja taidoista.
Dokumentin äänimaailmassa kuullaan Yrjö Jylhän runoja sekä autenttisia talvisodassa kirjoitettuja sotilaan kirjeitä tämän vaimolle.
Mukana on myös paljon luontokuvausta sekä autenttisia Keljan alueen ilmakuvia, valokuvia ja Keljan alueen tämänhetken kylien kuvausta.

Historiassa vähän käsitelty Keljan taistelu, yksi talvisodan ratkaisutaisteluista on myös elokuvan keskiössä.
– Siinä suomalaiset taistelivat kirjaimellisesti omilla kotipaikoillaan ylivoimaista vihollista vastaan, Rautio toteaa.
Keljan taistelu käytiin 25 -27.12.1939.
– Tarkoitus ei ole tehdä puhuvien päiden dokumenttia eikä liikaa historiaan painottuvaa, vaan enemmänkin muistiin, muistoihin ja tunteisiin menevä elokuvamainen ja visuaalinen dokumenttielokuva.

Elokuvasta on tehty kulttuurilahja -hanke. Elokuvaan ja kampanjaan voi tutustua osoitteessa  https://kulttuurilahja.fi/hanke/he-jaivat-dokumentti-kertoo-tarinaa-naisista-kotirintamalla/
– Sieltä löytyy myös lyhyt teaseri. Tässä kuussa on elokuvan fiktiivisistä kuvauksista tulossa myös uusi teaser, mihin työryhmämme säveltäjä on tehnyt elokuvan valmista musiikkia vastaavan lyhyen teemamusiikin.
Dokumentin on tarkoitus valmistua marras-joulukuussa 2017. Sen ensi-iltapäiväksi Joensuussa on kaavailtu joko 29.11 tai 6.12.
Tavoitteena on saada elokuva myös valtakunnalliseen elokuvateatterilevitykseen sekä tv-kanaville.
Kelja – he jäivät on osa Suomi 100 -ohjelmaa.

Haastattelija Eero Pilviniemi ja dokumenttielokuvan tekijä Tommi Rautio tutkailevat käsikirjoitusta.

 

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.