Syyslaskennan runsain laji  talitinen Vesilahden kirkonkylässä

Mäyhäjärvi on ungeloiden suosiossa

Koirasuivelo, lappilaisittain ungelo on kauneimpia vesilintujamme. Järvenselällä uivan valkoisen koiraan voi helposti sekoittaa lokkiin. Lempäälän Mäyhäjärvi on syksyisin maakunnan varmin paikka tämän pohjoisen harvalukuisen sorsalinnun tapaamiseen. Kuva: Kari Isokivijärvi

Uivelo, lappilaisittain ungelo ei Lempäälää jätä, niin paljon näitä Lapin lintuja nähdään Lempäälän Mäyhäjärvellä ja Ahtialanjärvellä muuttoaikoina, erityisesti syksyisin. Toinen maakunnan huippukerääntymäjärvi ungeloilla on Kangasalan Kirkkojärvi.

Mäyhäjärvi tuntuu olevan tämän kauneimmaksi mainitun vesilintumme suosiossa, sillä Mäyhäjärven ja samalla koko Pirkanmaan kerääntymäennätys, 160 uiveloa, on syksyltä 2011.

Tatu Itkonen laski Mäyhäjärvellä 15. marraskuuta vähintäin 85 uiveloa.

Uivelo on taigan pohjoisosien vesilintu ja pesii harvalukuisena Suomen ja Ruotsin Lapissa uutuissa tai puunkoloissa. Pesimäkannan kooksi arvioidaan 2 000–3 000 paria.

 

Joskus tavataan uivelon ja telkän (sotkan) sekapesyeita. Uivelokoiras on yleisväritykseltään kauniin valkoinen ja helposti sekoitettavissa etäältä lokkiin. Koiraan hyvä tuntomerkki on musta nokan tyvitäplä.

Kuuluisaksi uivelon teki Yrjö Kokko kauniilla kirjallaan Ungelon torppa. Enontekiön Ounasjärven saaren torpan ikkunasta näkyvät edelleen ajan harmaannuttamat uutut, joissa pesiviä ungeloita ja telkkiä Kokko seurasi aikanaan tarkkaan ja kuvasi kirjaansa:

– Rakensin tämän torpan – annoin etukäteen nimenkin Ungelon torppa – sen varaan, että ungelo tulee tähän saareen pesimään, Kokko kirjoitti.

Ungelonniemen uutuissa pesi parhaimmillaan 14 lintuparia, telkkien ja ungelon lisäksi myös isokoskelopari. Ungeloista ja uutuista pitää nyt huolta Yrjö Kokon poika Olli Kokko.

Osa Lempäälässä nähtävistä ungeloista on melko varmasti pesinyt Pekka Poutun Inariin ja Kuusamoon rakentamissa yli tuhannessa uivelon erikoispöntössä. Tavallaan Pouttu jatkaa Kokon työtä, sillä tätä pohjoisen erämaiden pikkukaloja ja pieniä vesieläviä syövää sorsalintua on tutkittu vähän. Ulkomaisia rengaslöytöjä on saatu Ranskasta, Saksasta ja Venäjältä. Tiedetään kuitenkin, että osa uivelonaaraista palaa pesimään vuodesta toiseen samoille alueille.

Uiveloita Pekka Pouttu on rengastanut kunnioitettavan määrän 2 275 yksilöä ja kaikkiaan eri lintuja yli 75 000. Ahtialanjärvellä Pouttu on ollut tuttu näky kahlaajarengastuksissa.

 

Pohjoisesta saapuvat uiveloiden tapaan myös pienet siemensyöjät urpiaiset. Vesilahden kirkonkylän syyslaskennassa urpiaisia havaittiin 84 yksilöä. Kuva: Kari Isokivijärvi.

Vesilahden Alhonselkä on syksystä toiseen takuuvarma paikka seurata suuria isokoskeloparvia sekä merimetsoja, merikotkia ja merilokkeja.

Marraskuun 17. päivä Ritva Mikkola ja Kirsti Vaden seurasivat Vesilahden Korpiniemestä Alhonselällä 2 100 isokoskelon valtaisaa parvea. Koskelot laskettiin kuvista, sillä muutoin tarkkaa lukua pitkästä ja tiiviistä parvesta on vaikea saada. Viime syksynä Jani Vastamäki laski Narvan Karholannokasta Alhonselällä 2 500 isokoskeloa.

Luomuksen talvilintulaskennoissa selvitetään talvilinnuston levinneisyyttä ja runsautta maan eri osissa sekä talvilinnuston muutoksia vuodesta toiseen ja pitkällä aikavälillä. Laskennat alkoivat jo 1950-luvulla ja laskentareittejä on nykyään noin 500. Kolmesti talvessa pidettävät laskennat kertovat lintutieteen korkeasta tasosta maassa.

Vastamäki suoritti 5. marraskuuta Vesilahden kirkonkylän perinteisen syyslaskennan. Eri lajeja havaittiin 30, runsaimpana talitiainen 94 yksilöllä. Suuret määrät löytyi myös sinitiaisilla (77), urpiaisilla (84) , pikkuvarpusilla (45), isokoskeloilla (88) , naakoilla (78) , keltasirkuilla 35 ), viherpeipoilla (28).

Vesilintuja näyttäytyi isokoskeloiden lisäksi seitsemän laulujoutsenta, kuusi telkkää, neljä sinisorsaa ja kolme uiveloa. Mukavia lajeja olivat myös peippo, kaksi pikkukäpylintua, kolme mustarastasta, neljä puukiipijää, varpushaukka ja kalalokki.

 

Hannu Järvinen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.