Luonnon läheisyys ja kulkuyhteydet ovat parasta Viialassa: Koulu- ja liikuntatilanne ovat parantumassa uuden rakentamisella

Akaalaisperheen vanhemmat Satu Mäntylä ja Antti Heikkilä Aino- ja Vilho-lapsineen pitävät kotipaikkakuntansa kosketuksesta luontoon, jossa he liikkuvat mielellään yhdessä. Jalkapallon potkiminen ja saippukuplien puhaltaminen ovat lapsista mukavaa puuhaa. Kuva: Leena Nyysti

Akaan Viialassa asuvat Satu Mäntylä ja Antti Heikkilä pitävät erityisesti kotipaikkansa luonnon ja toisaalta valtatie 9:n läheisyydestä. Sijainnissa huonona puolena on reilun viiden kilometrin matka Viialan keskustaan.

 

Kuinka kauan olette asuneet Viialassa? Miten päädyitte sinne?

− Me olemme molemmat syntyneet täällä Viialassa.

Satu Mäntylä: −Minä olen asunut välillä sentään hetken Lempäälässä ja Espanjassa opiskeluaikana.

 

Asumismuoto ja asumiskustannukset, lasten päivähoitomaksut?

− Asumme omakotitalossa. Jos tähän laskee lainanlyhennykset, sähköt ja vakuutukset, niin se on keskimäärin 1 100–1 200 euroa kuukaudessa. Sähköön menee talvella vähän enemmän. Vesi meillä tulee omasta kaivosta, joten vesikuluja ei ole. Talo lämpiää maalämmöllä ja takalla. Lasten päivähoitomaksut ovat noin 300 euroa kuukaudessa.

 

Mikä Akaassa on parasta?

Satu Mäntylä: − Oma koti, luonnon läheisyys ja se, että Viiala on pieni paikka hyvien kulkuyhteyksien varrella. Kaikki peruspalvelut, joita olemme tarvinneet, olemme täältä tähän mennessä saaneet.

 

Mikä toimii lapsiperheen näkökulmasta hyvin?

− Viialassa on hyvin päiväkoteja, ja molemmat lapset pääsivät siihen, johon toivottiinkin. Kirjasto ja muut palvelut ovat riittävän lähellä. Kirjastoa käytämmekin aika paljon. Uutta koulua ja liikuntahallia ollaan rakentamassa, joten lapsilla on tulevaisuudessa hyvät opiskelu- ja liikuntapaikat.

− Kesällä liikuntapaikkoja on mukavasti, kun on tekonurmi ja urheilukenttä. Toimintaa meidän lapsille tuovat uimakoulut ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton leikkikenttätoiminta.

 

Missä olisi parannettavaa?

− Harrastustiloja ei ole, mutta se korjaantuu uudella liikuntahallilla. Siitä ei ole tietoa, pääsevätkö sinne kaikki halukkaat toimijat. Hiihtoladuissa on myös parannettavaa, sillä niitä ei talvisin ole, Satu Mäntylä toteaa.

− Kevyen liikenteen väylissä Viialan ja Lempäälän välillä olisi parannettavaa. Valkeakoskelle ja Toijalaan on hyvät väylät, Antti Heikkilä lisää.

 

Perheemme vapaa-ajanviettotavat?

Antti Heikkilä: − Ulkoilu ja luonnossa liikkuminen on meidän perheen yhteinen juttu. Meillä on oma kuntosali, joka on järkevin investointi, mitä olen koskaan tehnyt. Se on kovassa käytössä meillä aikuisilla.

Satu Mäntylä: − Aino käy Viialan Pyryn Show Teamin satutanssissa, joka jatkui nyt taas tauon jälkeen. Vilholle mietitään mieleistä harrastusta. Jalkapallo tai partio voisi olla sellainen, mutta sen näkee kokeilemalla, ovatko ne mielekkäitä.

 

Perheemme lempiruoka?

− Onkohan meillä yhteistä… No pitsasta tykkäävät kaikki. Aikuisilla lempiruoka on ehkä sushi ja lapsilla makaronilaatikko.

 

Jos emme asuisi Akaassa, haluaisimme Pirkanmaalla asua…

Satu Mäntylä: − Aika vaikea sanoa missä tarkalleen. Jollain pienellä paikkakunnalla, esimerkiksi Vesilahdessa tai Valkeakoskella. Jossain missä järvet ovat lähellä. Vanhempieni kotikunnassa Mänttä-Vilppulassa on myös kaunista seutua.

Antti Heikkilä: − Jossain Tampereen lähellä vesistön äärellä ja isolla tontilla.

 

Leena Nyysti