Neuleita loruilla

Kaja Selterin käsitöitä on esillä Lempäälän vanhalla asemalla maaliskuun 24. päivään saakka.

Kaja Selterin käsitöitä on esillä Lempäälän vanhalla asemalla maaliskuun 24. päivään sa

Lempäälän käsityökeskuksessa vanhalla asemalla on 4.–24. maaliskuuta esillä lempääläläisen Kaja Selterin tekstiilitöiden myyntinäyttely.  Selter on mieltynyt hauskoihin luonnonläheisiin väreihin, mutta ei hän vierasta klassista mustaakaan.

Naisen suurikokoisimmat työt, neulevillatakit ja -paidat, ovat maanläheisimmän väriset. Ne hän on valmistanut kasvisvärjätyistä langoista. ”Jämälangoista” on lisäksi syntynyt paljon pikkutöitä: muun muassa tumppuja ja töppösiä.

Suurin osa töistä on käsin ja koneella kudottuja neuleita. Esillä on myös joitain huovutettuja ja virkkuutöitä sekä nahkatöitä. Innokkaasti tekstiilikursseille osallistuvalta Selteriltä on esillä myös yksittäiskappaleena viehättävä polttopainettu huivi.

Pinnan struktuuri onkin Selterille tärkeää. Esillä olevien, käsivarsia lämmittävien rannekkeiden pinta muistuttaa linnun sulkapeitettä. Erilaisiin pintoihin hän on toisinaan virkkaamalla lisännyt viehättäviä yksityiskohtia, kuten lumihiutaleita tumppuihin.

Esillä oleviin lukuisin käsitöihin Selter yhdistää montaasinomaisesti kirjoista poimimiaan vanhoja suomalaisia sanontoja, sananparsia ja arvoituksia. Kukonaskelkuviolla neulottujen lasten sukkien yhteydessä on loru: ”Loppiaisena päivä on kukonaskelta pidempi.”

Aikuisille mitoitetussa sukkaparissa kumpikin sukka on erivärinen; toisessa on pyöreitä, toisessa neliskanttisia kuvioita. Sukkien vieressä on teksti: ”Kaikkia meitä hassuttaa, mutta eri lailla kuttain.”

Kettu-, nalle- ja hiiritumppujen vieressä on lappu, jossa lukee ”Minkälaisen eläimen uudenvuodenpäivänä näkee, sitä muistuttaa koko vuoden.”.

Kettu-, nalle- ja hiiritumppujen vieressä on lappu, jossa lukee ”Minkälaisen eläimen uudenvuodenpäivänä näkee, sitä muistuttaa koko vuoden.”.

Näyttelyssä kiertäjä voi bongata, minkä töiden yhteyteen tekijä on liittänyt sanonnat ”Lauri lehteen kusee”, ”Minkälaisen eläimen uudenvuodenpäivänä näkee, sitä muistuttaa koko vuoden.” tai ”Hyvä hevonen näkyy huononkin loimen alta.”.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?