Telinevoimistelu vaatii voimaa, notkeutta ja keskittymiskykyä

 

Tramboliini on kesäisin Veeti (vas.) ja Leevi Tiaisen lempipaikka, jossa kelpaa harjoitella hyppyjä ja voltteja.

Tramboliini on kesäisin Veeti (vas.) ja Leevi Tiaisen lempipaikka, jossa kelpaa harjoitella hyppyjä ja voltteja.

 

Veeti Tiainen (vas.) katselee, kun pikkuveli Leevi tekee voltin tramboliinilla. Motorisesti lahjakkaat veljekset harrastavat kumpikin telinevoimistelua, jossa tarvitaan notkeutta, voimaa ja liikkuvuutta.

Leevi tekee voltin tramboliinilla. Motorisesti lahjakkaat veljekset harrastavat kumpikin telinevoimistelua, jossa tarvitaan notkeutta, voimaa ja liikkuvuutta.

10-vuotias Leevi ja 13-vuotias Veeti Tiainen istuvat kiltisti terassin hohtavanvalkoisella sohvalla ja vastailevat kohteliaasti mitä erilaisimpiin kysymyksiin heidän yhteisestä harrastuksestaan, telinevoimistelusta. Välillä kuitenkin poikien katse vaeltaa kaihoisasti pitkin vihreää nurmikkoa ja pienet kehonliikkeet paljastavat, että olisi jo mukava ponkaista takaisin pihamaalle leikkimään.

Paikalle pörähtänyt ampiainenkin tulee ikään kuin kiusallaan muistuttamaan ihanasta kesäpäivästä, jota ei missään tapauksessa kuulu viettää terassilla istuskellen, vaan airsoftia metsässä pelaillen ja tramboliinilla hyppien.

Lempäälän Kuljussa asuvat Leevi ja Veeti ovat perheen vanhempien, Arto ja Leena Tiaisen mukaan aina olleet energisiä ja liikkuvaisia luonteeltaan. Leena Tiainen muistelee, miten pojat jo pienestä pitäen kiipeilivät kirjahyllyissä, päiväkodin leikkimökin katolla ja pihapuissa.

– Sen vuoksi tuntui luonnolliselta laittaa heidät päiväkoti-ikäisinä Lempäälän Pandojen temppujumppaan energiaa purkamaan, Leena Tiainen kertoo.

Siitä poikien matka jatkui Tampereen Sisun järjestämään telinevoimisteluryhmään, joka kokoontui Vesilahdessa.

– Siellä oli sitten testit, joiden perusteella pääsimme Tampereen Sisun telinevoimistelun kilparyhmään, Veeti kertoo.

Molemmat pojat ovat luonnostaan notkeita ja motorisesti lahjakkaita, joten edistyminen telinevoimistelussa on ollut nopeaa. Toki on tarvittu myös paljon harjoitusta: pojat käyvät treeneissä Tampereen Ikurissa neljä kertaa viikossa.

– Harjoituksissa on kivaa, siellä on paljon kavereita, Veeti kertoo.

– Minä tykkään treenien lisäksi myös itse kilpailuista, Leevi täydentää.

Lempitelineekseen pojat ilmoittavat renkaat. Kaiken kaikkiaan miesten telinevoimisteluun kuuluu kuusi eri telinettä, jotka renkaiden lisäksi ovat nojapuut, hevonen, permanto rekki ja hyppy.

Menestystäkin Veetille ja Leeville on lajissa tullut. Veeti on sijoittunut junioreiden SM-sarjassa hienosti puolen välin paremmalle puolelle, pikkuveli kiri henkilökohtaisessa sarjassa huikealle hopeasijalle.

Auttaa keskittymään myös kouluasioihin

Perheen vanhemmat ovat mielellään mukana poikien harrastuksessa, eikä poikien kyyditseminen Tampereen suuntaan ole perheelle ongelma.

– Myös kisamatkat ovat olleet todella mukavia, sellaisia koko perheen retkipäiviä, Leena Tiainen kertoo.

– Ja onhan se ihanaa katsoa, kun oma lapsi esiintyy, hän lisää.

Erityisesti vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä yleiseen tunnelmaan, joka telinevoimistelupiireissä vallitsee. Vaikka lajia harrastavat pojat kilpailevat toisiaan vastaan, he myös kannustavat kilpakumppaneitaan ja iloitsevat toistensa onnistumisista.

Myös Leevin ja Veetin koulukaverit ovat huomanneet, miten hyvin pojat viihtyvät lajin parissa.

– Moni heidän ystävänsä onkin huokaissut, ettävoi kun  itsekin saisi harrastaa telinevoimistelua, Leena Tiainen toteaa.

Liian totisella mielellä Tiaisten perhe ei poikien harrastukseen suhtaudu, vaikka pojat siinä pärjäävät. Välillä Leevin treenikerrat jäävät välistä, kun poika viilettää jäähallissa jääkiekkoa pelaamassa LeKi-tovereidensa kanssa. Lisäksi molemmat pojat laskettelevat ja ovat pelanneet jalkapalloa. Amerikkalaista jalkapalloakin Veeti aikoo tulevaisuudessa kokeilla.

Koulu ei ole poikien liikuntaharrastuksesta kärsinyt, päinvastoin. Molemmat pojat saivat hyvän todistuksen. Leena Tiainen toteaakin, että telinevoimistelu on opettanut poikia keskittymään ja tämä taas auttaa jaksamaan koulutyötäkin paremmin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?