Mansikan irtomyynti alkoi Vesilahdessa

”Tällaista on jo odotettu”

Nikolai, Krishia ja Juha Matomäki sekä Liida Koota kokosivat mansikan myyntipisteen torstaina kymmeneltä aamulla. Kuva: Erkki Koivisto

Nikolai, Krishia ja Juha Matomäki sekä Liida Koota kokosivat mansikan myyntipisteen torstaina kymmeneltä aamulla. Kuva: Erkki Koivisto

Eksoottisten hedelmien ja marjojen Filippiineilläkin syödään mansikkaa, kyllä. Siellä se on vain kovin kallista eikä makukaan ole kovin hyvä.

– Yötön yö ja lyhyt kasvukausi on suomalaisen mansikan makean maun salaisuus, sanoo mansikanviljelijä Juha Matomäki Sastamalasta. Hänen filippiiniläissyntyinen vaimonsa Krishia Matomäki nyökkäilee vieressä vuoden ja kahdeksan kuukauden ikäinen Nikolai-poikansa sylissään.

Perhekunta on avannut juhannuksesta Vesilahden kirkonkylään marketin edustalle mansikan irtomyyntipisteen. Tarjolla on viiden kilon laatikoita ja litran tuopposia. Lajikkeina on ainakin Honeoyea, Polkaa ja Sonataa.

Vesilahdessa on jo pitkään ollut tarjolla mansikoiden itsepoimintaa ja suoramyyntiä tilalta, mutta Juha Matomäki sanoo tulleensa paikkakunnalle laajentamaan tarjontaa.

– Avasimme myyntipisteen Vesilahteen, koska täällä ei kukaan myy irtomansikkaa näin, sanoo Juha Matomäki. Vesilahteen myyntitoimintansa laajentanut Matomäki on myynyt itse kasvattamiaan marjoja 14 vuoden ajan kaupan edessä Sastamalassa. Seuraavaksi hän kokeilee, miten myynti alkaa vetää niin ikään kaupan edustalla Mouhijärvellä.

Vesilahden S-markettiin poikkeava väki poikkeaa ahkerasti oven vieressä sijaitsevalla punakattoisella mansikkakojulla, jos ei muuta niin ainakin kysymässä mansikan päivän hintaa.

Polka näyttää syötävän hyvältä. Mansikanviljelija Juha Matomäki arvelee mansikan pakastuskauden alkavan tällä viikolla. Kuva: Erkki Koivisto

Polka näyttää syötävän hyvältä. Mansikanviljelija Juha Matomäki arvelee mansikan pakastuskauden alkavan tällä viikolla. Kuva: Erkki Koivisto

– Mansikan menekki paranee päivä päivältä. Moni asiakas sanoo olevansa tosi onnellinen ja että on kivaa, kun paikkakunnalle on tullut tällainen mansikan irtomyyntipiste, sanoo kesätöikseen asiakkaita kojussa 5–6 päivänä viikossa palveleva lempääläläinen Liida Koota, joka on aikaisemmin ollut kesätöikseen poimimassa mansikkaa.

Matomäen mansikkatilaa Sastamalassa pyörittävä Juha Matomäki sanoo tilan tuottaneen mansikkaa jo 50 vuoden ajan. Itse hän on mansikanviljelijä kolmannessa polvessa.

– Tämä Nikolai tässä on sitten se neljäs polvi.

Hän vakuuttaa Vesilahdessa myynnissä olevan mansikan olevan kotimaista. Mansikkahehtaareja kasvatetaan Kauvatsalla.

– Mansikka poimitaan joko edellisenä iltana tai sitten saman päivän aamuna. Poimijat lähtevät pellolle jo kello neljän, viiden aikaan, heti kun on niin valoisaa, että näkee poimia.

Yleisin ostos näyttää juhannuksen jälkeisellä viikolla olevan litran napostelutuokkonen. Matomäki sanoo mansikan pakastuskauden alkavan tällä viikolla ja hinnan laskevan. Mihin asti?

– En mielelläni myy viiden kilon laatikkoa alle kahdenkymmenen euron. Tule sinäkin ostamaan mansikkasi täältä Vesilahdesta äläkä osta niitä Lempäälästä, hän kehottaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?