Vesilahdelle ja Lempäälään SM-kultaa hiihtosuunnistuksesta

Tessa Salmia (vas.) ja Inka Joensivu (oik.) 14-vuotiaiden tyttöjen sarjan SM-finaalin ratkettua. Molemmat tytöt ovat jo vuosia suunnistaneet kilpaa ja hiihtävät myös LeKi Junior Ski Teamissa. Kuva: Teppo Salmia

Tarpian Suuntaa edustava vesilahtelainen Tessa Salmia voitti 14-vuotiaiden tyttöjen sarjan Suomen mestaruuden Tuuloksessa lauantaina 6. helmikuuta  käydyssä hiihtosuunnistuksen sprinttimatkojen SM-kilpailussa. Sunnuntain viestikilpailussa TarpSu:n Olli Savikko ja Antti Virtanen ottivat SM-kultaa H100-sarjassa.

Vielä reilua viikkoa ennen hiihtosuunnsituksen lauantain SM-sprinttiä oli epäselvää pystyisikö Hauhon Sisu järjestämään kilpailua lainkaan.

Tessa Salmia oli oman sarjansa karsinnan kolmonen. Edelle ehtivät vain Tampereen Pyrinnön Kaarina Nurminen ja Kouvolan Suunnistajien Liisa Peltonen. 14-vuotiaiden tyttöjen sarjan karsinnan viidenneksi sijoittui ensimmäiseen hiihtosuunnistuskilpailuunsa osallistunut Valkeakosken Hakaa edustava lempääläläinen Inka Joensivu. Muista Tarpian Suunnan edustajista Antti Virtanen sijoittui H45-sarjan karsinnassa toiseksi, H50-sarjassa lempääläläinen Olli Savikko viidenneksi, ja samassa sarjassa Jari Maunuksela kuudenneksi.

Tessa Salmia uran ensimmäisen SM-kullan varmistuttua. Kuva: Teppo Salmia

Olli Savikko tähyilee vaihdon jälkeen kartanjakopaikalle. Kuva: Jorma Karvonen

D14-sarjan 3,1 kilometrin loppukilpailusta muodostui äärettömän jännittävä. Karsinnassakin hyvin suunnistaneet Kaarina Nurminen ja Liisa Peltonen aloittivat vahvasti. Kolmannella rastilla Liisa Peltonen piti kärkipaikkaa, toisena Kaarina Nurminen (+18 sekuntia), ja kolmantena Tessa Salmia (+22). Neljäntenä oli Jämsän Retki-Veikkojen Elena Konstari (+54). Inka Joensivu oli viidentenä, noin minuutin Konstarin perässä. Tessa Salmia selvitti lyhyen nelosvälin nopeimmin, kahdeksan sekuntia Liisa Peltosta ja Kaarina Nurmista nopeammin ja nousi väliajoissa toiseksi Peltosen jälkeen. Seuraava rastiväli osoittautui ratkaisevaksi. Parhaiten sen selvitti Elena Konstari, toisena Inka Joensivu, vain kaksi sekuntia hitaampana. Tessa Salmia oli rastivälin kolmas (+9), ennen Kaarina Nurmista (+21). Kun Liisa Peltonen teki tällä rastivälillä virheen, joka maksoi hänelle yli kaksi minuuttia, nousi Tessa Salmia kilpailun johtoon 16 sekunnin erolla Nurmiseen. Lopun hiihtopainotteisilla osuuksilla kovina hiihtäjinä tunnetut Kaarina Nurminen ja Inka Joensivu pitivät nopeinta vauhtia. Loppuviitoituksella käytiin sekuntikamppailu Salmian ja Nurmisen välillä. Se kääntyi pienimmällä mahdollisella yhden sekunnin erolla Tessa Salmian eduksi. Salmialle siis SM-kultaa ajalla 14.15, hopea Kaarina Nurmiselle (+1), ja pronssi Elena Konstarille (+19). Inka Joensivu nousi lopun vahvalla hiihdolla neljänneksi (+1.18). Alussa kilpailua johtanut Liisa Peltonen sijoittui lopputuloksissa viidenneksi (+1.54). Sarjassa oli 15 kilpailijaa.

Vanhempienkin sarjoissa Tarpian Suunnan edustajien finaalimenestys oli hyvä. 50-vuotiaiden miesten sarjassa Olli Savikko sijoittui 33 kilpailijan joukossa 3,9 kilometrin radalla viidenneksi ja Jari Maunuksela 13:nneksi. 45-vuotiaidenmiesten sarjassa (21 kilpailijaa) Antti Virtanen sijoittui 4,2 kilometrin radalla kuudenneksi.

Sää jatkui lauhana sunnuntaina, jolloin olivat vuorossa viestit. Tarpian Suuntaa edusti viesteissä vain yksi joukkue, mutta edustus oli sitäkin tasokkaampaa. Sprinttiviestin H100-sarjassa Olli Savikko ja Antti Virtanen voittivat Suomen mestaruuden yli kahden minuutin erolla seuraavaksi tulleeseen Itä-Päijänteen Rastin joukkueeseen.