Fantasialeipuri: Erikoisten kakkujen leipominen on Terhi Toikan rakas harrastus. Harrastuksesta sai alkunsa myös Toikan sisarusten yhteinen perheyritys.

Perheyritys teki Lempäälän tytöstä Kakkusankarin

Terhi Toikan lempikakku on hyvänmakuinen, vaaleanpunainen ja tyttömäinen.

Terhi Toikan lempikakku on hyvänmakuinen, vaaleanpunainen ja tyttömäinen.

Mitä tekee isä, joka haluaa tukea tytärtään tämän leivontaharrastuksessa, mutta on kyllästynyt rahoittamaan tämän harrastukseen liittyviä ostoksia?  Hän tietysti kehottaa tytärtään perustamaan kakkutarvikkeiden verkkokaupan. Näin toimi ainakin lempääläisen 22-vuotiaan Terhi Toikan isä. Isällä saattoi olla taka-ajatuksena myös vastuullisuuden opettaminen lapsilleen, koska yritykseen lähti lopulta mukaan koko neljän sisaruksen parvi.

Suomen kieltä Tampereen yliopistossa opiskeleva Terhi Toikka etsi vuonna 2007 juustokakun ohjetta internetistä. Ohje löytyikin, mutta sen lisäksi hän löysi leivontablogit ja niistä fantasiatäytekakkuja. Käsityöihmisenä hän tuumasi osaavansa varmasti tehdä erikoisia kakkuja itsekin. Ensimmäinen yritys ei kuitenkaan mennyt aivan putkeen ja neonväreissä loistaneesta kakusta kerrotaan Toikan mukaan taruja edelleen. Harrastus vei nuoren naisen mukanaan ja hän alkoi harjoitella kakkujen tekoa yrityksen ja erehdyksen kautta.

– Tosi paljon on tullut mokailtua, mutta niistä oppii.

Kakkusankarit-verkkokaupassa ovat Terhin lisäksi mukana isotveljet Taneli ja Teemu sekä pikkusisko Taru. Taneli hoitaa yrityksen paperiasioita ja Teemu hoitaa teknisen puolen. Taru auttaa pakkaamisessa ja muissa juoksevissa asioissa.

– Iso kiitos kuuluu myös vanhemmillemme. En varmasti olisi alkanut tähän ilman yrittäjä-isäni vankkaa tietämystä,  Toikka sanoo.

Perheyrityksen hyvänä puolena hän pitää sitä, että leipojan jalat pysyvät tukevasti maassa. Mikään pääse nousemaan hattuun, kun sisaruksista koostuva arvosteluraati kommentoi armotta hänen tekemiään kakkuja.

Terhi Toikan leipomuksista riittää jaettavaa naapureille ja ystävillekin.

Terhi Toikan leipomuksista riittää jaettavaa naapureille ja ystävillekin.

Herkkusuulle maku on tärkeintä

Verkkokaupan ohessa Toikka esittelee uutuustuotteita ja antaa kakuntekovinkkejä Kakkusankari-blogissaan. Blogiin päätyvät hänen leipomuksistaan vain murto-osa, koska hän leipoo vähintään kerran viikossa. Toikan perheen naapurit, ystävät ja työkaverit ovatkin onnellisessa asemassa päästessään maistelemaan leipojan loihtimia herkkuja.

Toikalle on kakun maku vähintään yhtä tärkeä kuin sen ulkonäkö. Amerikkalaistyyppiset kakut, joissa on paljon tiivistä kakkupohjaa ja vain vähän täytettä eivät ole hänen makuunsa. Ne eivät hänen mukaansa sovi suomalaiseen suuhun.

Vaaleanpunaiset tyttömäisesti koristellut kakut ovat Toikan suosikkeja, mutta muunlaisiakin on tullut tehtyä

– Lordi-kakku oli omalla tavallaan kiva tehdä, koska se oli ihan erilainen, hän pohtii.

Kakkujen teosta ei näillä näkymin ole tulossa päätoimista ammattia Toikalle.

– Minua kiinnostavat monet asiat. En halua, että kakkujen leivonta alkaa tökkiä vaan tahdon pitää sen mukavana, luovana ja terapeuttisena harrastuksena.

Kakkuvuoat valtasivat autotallin

Sokerimassalla kuorrutettu ja pikeerillä koristeltu kakku sopisi vaikka hääkakuksi.

Sokerimassalla kuorrutettu ja pikeerillä koristeltu kakku sopisi vaikka hääkakuksi.

Verkkokauppa sopii kiireisen opiskelijan yritystoiminnaksi hyvin. Tilauksia voi pakata iltaisin Salattuja elämiä katsoessa ja yöllä on hyvää aikaa lueskella sähköpostia.

– Tarkoitus oli perustaa ihan vain sellainen pieni verkkokauppa. Tällä hetkellä myynnissä on kuitenkin 800 tuotetta ja vanhempien autotallia ei ole käytetty sitten vuoden 2009 auton säilytykseen, koska siellä on kakkuvuokia, Toikka nauraa.

Kakkutarvikemyynnin lisäksi Toikka järjestää Tampereella kakunteko- ja koristelukursseja. Tilauskakkuja hän ei kuitenkaan tee.

– Leivon vain omaksi ja ystävien iloksi, eikä minulla ole mahdollisuuksia tilojenkaan puolesta ottaa kakkutilauksia vastaan, hän pahoittelee.

Kursseille on paljon kysyntää ja Toikka rohkaiseekin leipomisesta kiinnostuneita kokeilemaan ennakkoluulottomasti  myös fantasiakakkujen tekemistä. Jos kakku ei heti ensimmäisellä kerralla onnistu suunnitelmien mukaan, niin tietääpähän välttää niitä sudenkuoppia seuraavan kanssa.

Aloittelijoita hän muistuttaa, ettei esimerkiksi marsipaanilla tai sokerimassalla kuorrutetun peruskakun tekemiseen tarvita suurta tarvikearsenaalia. Keittiön perusvälineistö riittää. Mutta mitä tehdä jos kuorrutus repeilee tai marsipaaniruusu näyttääkin enemmän voikukalta?

– Kaikki pystytään korjaamaan. Kakun kuorrutus voidaan paikata kukilla ja kaikki näyttää paremmalta jos sen päälle ripotellaan kimalletta, vinkkaa Toikka.

– Lisäksi jos epäonnistuu, niin kakun syöminen on hyvää terapiaa, hän lisää hymyillen.

Kakkusankari itse tunnustautuu herkkusuuksi, joka ei tunne käsitettä "ällömakea".

Kakkusankari itse tunnustautuu herkkusuuksi, joka ei tunne käsitettä ”ällömakea”.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?