Kolmansilla Kurki-festivaaleilla kuultiin jälleen musiikkia punkista iskelmään

Kurki toi auringon

LeeWings laulatti yleisöä urakalla Leevi and the Leavingsien hiteillä. Teuvo, maanteiden kuningas ja muiden tuttujen kappaleiden sanat löytyivät yleisön selkärangasta.

LeeWings laulatti yleisöä urakalla Leevi and the Leavingsien hiteillä. Teuvo, maanteiden kuningas ja muiden tuttujen kappaleiden sanat löytyivät yleisön selkärangasta.

Kurki-festivaali oli kuin tämän kesän sää eli hieman hitaasti lämpenevää sorttia. Festivaali alkoi torstaina epävakaisessa kelissä, eikä Perfect blue sky vetänyt Tapolan aukiolle kuin kourallisen väkeä. Perjantai oli aurinkoisempi sekä sään että kävijämäärän puolesta.

Yleisö viihtyi ja sopukin säilyi melko hyvin.

Yleisö viihtyi ja sopukin säilyi melko hyvin.

Festivaaliyleisö oli saapunut perjantaina katsomaan pääesiintyjä Tapani Kansan lisäksi erityisesti Freud Marx Engels & Jungia ja lempääläläistä Työsulkua.

Kuuden hengen orkesterin kanssa esiintynyt Kansa laulatti Kurki-yleisöä takuuvarmalla hittiputkella. Kalajoen hiekat, R.A.K.A.S ja Delilah saivat väen jammaamaan iästä, sukupuolesta tai yleisestä musiikkimieltymyksestä riippumatta. Kansan karisma vakuutti Puntala-hupparista pikkutakkiin.

Artistin kesä kuluu keikkojen ohella soudellen ja nautiskellen. Syksyllä alkava konserttikiertueen valmistelut ovat myös hyvässä vauhdissa.

– Konserttikiertueella kuullaan hittien lisäksi kappaleita viime syksynä ilmestyneeltä Särkyneen toiveen katu -levyltä ja hienoja, paljon toivottuja argentiinalaisia tangoja, Kansa kertoo.

Festivaalikeikkojen ohjelmiston hän pitää tanssilava- ja konserttikeikkoja yksinkertaisempana.

– Pidetään sykettä yllä, hän kuvailee.

Lyane Leigh lauloi pikkutuhmia suviyössä.

Lyane Leigh lauloi pikkutuhmia suviyössä.

Stand upia perjantaina, armotonta menoa lauantaina

Juontotehtävistä vastasi perjantaina stand up -koomikko  Miika Pettersson, kun muina päivinä juontajana toiminut Pertti Salovaara oli ilahduttamassa pitkästä aikaa radiokuuntelijoita. Pettersson hauskuutti omaelämänkerrallisilla jutuillaan yleisöä ja pääsi myös improvisoimaan, kun innokkaalla huutelijalla oli koomikolle asiaa. Pettersson oli huutelijasta vain hyvillään.

– Huutelijat ovat stand upin suola. Edesmennyt Pekka Jalava saattoi improta koko shown. Itse olen käyttänyt 25 minuutin keikasta 20 minuuttia improamiseen. Yksi tapa on olla huomioimatta huutelijat, toinen on ottaa mukaan. Stand up vaatii pelisilmää ja ilman sitä ura jää lyhyeksi. Tänään kaveri oli mukana, joten uskalsin sanoa kovemminkin. Jos vuoropuhelu jatkuu pidempään, on kohteliasta pyytää lopussa kaverille aplodit, hän kertoo.

Petterssonin kesä kuluu keikkaillen ja kirjoittaen blogia Ilta-Sanomiin sekä ensi vuonna ilmestyvää kirjaansa. Yhteistyössä Juoppohullun päiväkirjoista tutun Juha Vuorisen kanssa tehtävä kirja kertoo nuoren miehen kehitystarinan herkästä runopojasta ammattirikolliseksi.

– Kirjasta tulee inhorealistinen ja siinä kuvataan sivukujien sielunmaisemaa. Juha Vuorinen toimii niin sanotusti kirjan kätilönä.

Helteinen lauantai sai vihdoin musiikinystävät liikkeelle isommalla joukolla. Päivän ensimmäisenä esiintyi vesilahtelainen Kaksoisveljet. Bändi kertoi keikkailun vaihtuvan Kurki-festivaalien jälkeen hetkeksi toisenlaiseen toimintaan, kun laulaja Janne Saarinen jättää mikrofonin vuodeksi kotiin suunnaten armeijan leipiin. Bändin fanien kannattaa kuitenkin tarkkailla Kaksoisveljien Facebook-sivuja, koska juuri kuvattu musiikkivideo näkee päivänvalon lähitulevaisuudessa.

Myöhemmin iltapäivällä legendaarisiin suomalaisiin artisteihin kuuluva Sepi Kumpulainen jutusteli tiensä Kurki-kävijöiden sydämiin. Kalevankadun laulava talonmies soitti omintakeisella tyylillään vuosien takaisia hittejään, joissa tuntui olevan korvamato-takuu.

Kalevankadun laulava talonmies esiintyi omalla, tutulla tyylillään.

Kalevankadun laulava talonmies esiintyi omalla, tutulla tyylillään.

Teemapäiviä toiveissa ensi vuodelle

Sammaljoelta ja Tampereelta Vesilahteen saapuneet Karoliinan, Jennin ja Teron houkutteli paikalle yhteinen vesilahtelainen ystävä. Illan pääesiintyjä E-roticin esitystä odottanut kolmikko antoi festareille kiitosta hyvästä meiningistä. Heidät saisi palaamaan Kurki-festivaaleille ensi vuonna ainakin Kaija Koon keikka.

Pikkutuhmista sanoituksistaan tunnettu E-rotic oli myös Hanna-Marin, Anne ja Sallan odotetuimpien esiintyjien listalla. Paikalliset ja melkein paikalliset neitoset nauttivat hyvistä festarikeleistä täysin siemauksin. He tosin kummastelivat monen muun tavoin paikallisen kävijöiden vähyyttä festareilla.

Ensi vuodelle Hanna-Mari toivoi repertuaariin popimpaa musiikkia. Hän ehdotti, että päivät teemoitettaisiin esimerkiksi rock- ja pop-päiviksi. Esiintyjäksi Hanna-Mari toivoi Retropoia ja Anne Klamydiaa.

Sunnuntaina festivaalialueen valtasivat tuttuun tapaan perheet. Ipanoiden viihdyttäjinä toimivat pomppulinna, taikuri-jonglööri ja JummiJammi -orkesteri.

Kurki-festivaalien järjestäjä Pasi Kivelä on  tyytyväinen festarien onnistumiseen.

– Kävijämäärä oli odotusten mukainen. Pieniä ongelmia oli korttikoneiden kanssa, joista yksi jäi tulematta ja toinen rikkoutui. Kannattaa ottaa festareille aina varmuuden vuoksi käteistä mukaan, Kivelä vinkkaa.

– Nyt sairastamme koko perhe, joten alueen purku on siitä syystä venähtänyt, hän jatkaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?