Ei mitään perusviljaa, vaan riisisämpylöitä ja teffileipää – lempääläisleipomon herkut paistuvat pian biokaasu-uuneissa

Marjat, hedelmät ja syötävät orvokit kaunistavat leivosta. Kuva: Katariina Rannaste

Salissa kone vaivaa suurta taikinaerää. Käsinleivottuja sämpylöitä on useampi pinnavaunullinen jäähtymässä ja pakkaamista odottamassa. Tilassa on aiemmin lajiteltu kirjeitä, mutta nyt entisistä Postin jakelukeskuksen tiloista Lempäälän Vikinraitilta saatetaan matkaan gluteenittomia leipomuksia. Ja laajalle niitä meneekin.

– Muun muassa Jyväskylän seudulle, Tampereelta Helsinkiin kulkevan kolmostien varrella oleviin kaupunkeihin ja Turun seudulle, mainitsee Piia Iso-Jussila.

Leipomossa valmistuu makeita ja suolaisia leipomuksia päivässä tuhansia, viikossa kymmeniä tuhansia. Jauhomäärätkin ovat sen mukaisia; erilaisia jauhoja, kuten riisi-, maissi-, teff -ja suomalaista tattarijauhoa, kuluu tuhansia kiloja viikossa.

Keliaakikot ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavat korvaavat ruoastaan kaikki gluteenia sisältävät viljat, eli vehnän, rukiin ja ohran, gluteenittomilla vaihtoehdoilla.

Myyjä Marjut ”Maiju” Koponen gluteeniton vadelmahillomunkki ottimissaan. Kuva: Katariina Rannaste

– Valikoimassamme on 40–50 tuotetta, ja esimerkiksi Keskon ja S-ryhmän kautta menee paljon gluteenitonta patonkia ja sämpylää kauppoihin, Iso-Jussila selvittää.

Piia Iso-Jussilan ja yrityksen vuonna 2012 alun perin perustaneen Mira Lindqvistin gluteeniton leipomo ILONA on kasvanut viime vuodet vauhdilla. Nykyisiin tiloihin leipomo muutti lokakuussa, kun edellisissä tulivat seinät vastaan.

– Vanhassa tilassa oli noin 250 neliötä, kun nyt ne on liki kolminkertaistettu, Iso-Jussila toteaa.

– Uusia tiloja sekä tontteja etsittiin myös lähikunnista, mutta olemme Miran kanssa varmaan niin lempääläisiä, ettemme osaa täältä mihinkään lähteä, Iso-Jussila naurahtaa.

– Sijainti moottoritien vieressä on myös monella tapaa erittäin hyvä. Tästä kuljetukset on helppo saada matkaan Helsinkiin sekä muualle Pirkanmaalle. Tähän on myös nopea poiketa vaikka ohikulkumatkalla, hän toteaa.

Leipomon yhteydessä on myymälä ja viime vuonna avattu kahvila. Sitä moni asiakas oli ehtinyt toivoakin.

– Edellisessä paikassa keitimme eräällekin asiakkaalle kahvit työntekijöiden taukotilassa, kun pitkästä matkaa tullut mies oli ihmetellyt, eikö täältä saa kahvia. Tiedostimme, että kyllä se kahvila tarvitaan, Mira Lindqvist kuvaa.

ILONA avasi hiljattain toisen leipomon Turun seudulle Kaarinaan. Kyseessä on pilottikokeilu, jota on mahdollista jalostaa franchising-toiminnaksi. Investoinnit jatkuvat myös laitepuolella, leipomolla otetaan piakkoin käyttöön biokaasu-uunit.

– Saamme lisää uunikapasiteettia. Lempäälän Lämpö veti biokaasuputken viime talvena meille. Uunit on tarkoitus asentaa toukokuussa, Mira Lindqvist kertoo.

– Biokaasu-uunit lämpiävät sähköuuneja nopeammin ja ne pitävät myös lämmön paremmin. Sähkönkulutuksemme tietenkin myös pienenee. Leipomoissa paistoon ja pakastukseen kuluu luonnollisesti paljon sähköä, Piia Iso-Jussila selvittää.

ILONA valittiin hiljattain vuoden 2018 gluteenittomaksi yritykseksi, yrittäjäkaksikko Mira Lindqvist (vas.) ja Piia Iso-Jussila iloitsee. Kuva: Katariina Rannaste

Yrittäjäkaksikon katse tähyää Saksan-markkinoille. Yhteistyötä kartoitetaan Lindqvistin ja Iso-Jussilan mukaan jo muutaman saksalaisyrityksen kanssa, mutta suinpäin ulkomaille ILONA ei ole säntäämässä.

– Saksassa kahviloiden vitriinit ovat täynnä herkkuja, mutta gluteenitonta tarjontaa on heikosti saatavilla.  Aiomme viedä gluteenitonta ilosanomaa sinnekin. Kysyntää on toki muissakin maissa, mutta Saksasta startataan.

– Tänä keväänä aloitamme kaksi vuotta kestävän vientikoulutuksen, sillä haluamme tietää asiasta mahdollisimman paljon ja tehdä pohjatyön kunnolla. Ei tämä helppo polku ole, mutta emme muuta kuvitelleetkaan, Mira Lindqvist sanoo.

Yrityksen vahvuutena naiset pitävät tuotteita.

– Paras markkinointikeinomme ovat tyytyväiset asiakkaat, jotka toivovat myyntiin tuotteitamme ympäri Suomea.

– Tuotteet puhuvat puolestaan. Panostamme jatkossakin makuun, laatuun ja kokoon, he toteavat.

 

Gluteeniton pääsiäisleivos. Kuva: Katariina Rannaste

Mikä ILONA?

Gluteeniton leivonta tuli Mira Lindqvistille 20 vuotta sitten tutuksi lapsen allergian myötä. Varsinainen yritystoiminta alkoi vuonna 2012 Lempäälän keskustassa Tampereentien varressa sijaitsevassa nk. Sähköntalossa, mistä toiminta sittemmin siirtyi Sääksjärvelle. Vuonna 2016 mukaan yritykseen tuli Piia Iso-Jussila. Tätä nykyä noin 15 hengen leipomossa valmistetaan suolaisia ja makeita gluteenittomia leipomuksia, joita myydään eri puolilla Suomea mm. päivittäistavarakaupoissa, kahviloissa ja konditorioissa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.