Lupaukset täyttyvät

Kuva: Inka Valtamo

Hartaus jouluaatolle 24.12.2022
Luuk. 2:1–14

Tänä vuonna vietän joulua Betlehemissä – miehitetyllä palestiinalaisalueella, Jeesuksen syntymäkaupungissa. Betlehemiä voi kutsua hyvällä syyllä joulukaupungiksi. Kaupunkia leimaa kuitenkin myös toisenlainen todellisuus.

Monelle Betlehemissä viime vuosina vierailleelle on käynyt tutuksi valtava erottelumuuri, jota on kutsuttu arveksi Betlehemin kasvoissa. Miehitystodellisuus koskettaa Betlehemissä asuvien ihmisten elämää jokaisella tasolla – liikkumisenvapauden rajaamisesta epävarmoihin tulevaisuudenkuviin ja elinkeinojen rajaamisesta kokemukseen turvattomuudesta. Tämän kaiken rinnalla joulun aikana kaupungin muuttuminen joulumaaksi ja tuhansien pyhiinvaeltajien matkakohteeksi voi tuntua valtavan ristiriitaiselta. Miten tässä ympäristössä, rauhattomuuden, epätoivon ja rakenteellisen epäoikeudenmukaisuuden keskellä, voisi löytää joulun sanoman?

Monelle Betlehemissä asuvalle kristitylle on tärkeää, että Jumala on syntynyt juuri Betlehemissä – se ei ole todellisuuspakoa, vaan konkreettinen lupaus siitä, että Betlehemiä ei ole unohdettu. Kun Jeesus syntyi 2000 vuotta sitten, Betlehem eli silloinkin miehityksen alla. Oli toivottomuutta, rauhattomuutta ja epäoikeudenmukaisuutta. Tässä joulukaupungissa joulun alkuperäinen sanoma on kaikkea muuta kuin kulunut; se, että ”maan päällä on rauha ihmisillä” on aivan yhtä radikaali ja maailmaa muuttava lupaus niin tänä jouluna kuin 2000 vuotta sitten.

Kaksi vuosituhatta sitten Jumala kävi kylässä Betlehemissä, ja tuo vierailu muutti koko maailman. Kaiken epäoikeudenmukaisuuden, toivottomuuden ja synkkyyden keskellä minua liikuttaa se, mitä tämä kaikki kertoo meidän Jumalastamme ja Jumalan todellisuudesta; Jumala valitsee sen, mitä ei voisi hänen kuvitella valitsevan. Täällä sodan, väkivallan ja epäoikeudenmukaisen järjestelmän keskellä on paikka, jossa hän päätti vierailla, jossa hän syntyi ja jossa hän alkoi murtaa väkivallan, sorron ja epäoikeudenmukaisuuden todellisuutta. Siksi ”maan päällä rauha ihmisillä” on lupaus paitsi Betlehemille, myös jokaiselle toivottomuuden ja rauhattomuuden leimaamalle todellisuudelle. Jumalan todellisuus on sitä, että lupaukset täyttyvät sielläkin, missä niiden ei koskaan voisi uskoa täyttyvän.

Anne Heikkinen
Kirjoittaja on tuore pappi sekä ekumeniasta ja lähetystyöstä syttyvä vaikuttaja, joka haluaa muuttaa niin maailmaa kuin kirkkoakin

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?