Vastuut ja palkkaus eivät kohtaa – Miten hoitoalalla oleva porsaanreikä saadaan tukittua?

Näin vaalien alla toivoisin jonkun vastaavan, miten on mahdollista, että päästäkseen vakituiseen lähihoitajan toimeen, vaikkapa Pirkanmaan hyvinvointialueelle, sinulla pitää olla pätevä hoitajan tutkinto, lääkeluvat, rokotesuoja ja terveys kohdillaan. Kun ei saada vakituisia, päteviä hoitajia, ostetaan työntekijä yksityiseltä hoivayritykseltä. Tämän työntekijän ei tarvitse olla pätevä, ei lääkeluvallinen, ei omata rokotesuojaa eikä terveydestä kukaan ole kiinnostunut. Hän on tervetullut tekemään vaativaa hoitotyötä ja saa siitä parempaa palkkaa kuin vakituinen, pätevä hoitaja.

Voisiko joku viisaampi taho kertoa, miten tämä porsaanreikä saadaan tukittua? Jokainen voi kuvitella kuinka motivoivaa sekä raskasta on, kun samaa työtä tekee kouluttamaton ja koulutettu, pitkän työkokemuksen omaava lähihoitaja. Vastuu, työn laatu, turvallisuus ja tietotaito ovat aivan eri tasoa. Tuntipalkassa kouluttamaton voittaa aina.

Tilanne on aivan hullunkurinen ja ajaa vakituiset, osaavat, ammattilaiset joko rekryfirmoihin tai toisiin tehtäviin. Haluamme tehdä töitä ammattitaitoisten, ”saman koulutustason” omaavien hoitajien kanssa, niin että vastuu jakaantuu, työ tulee tehtyä hyvin ja ymmärrys työnteosta on sama.

On unohtunut, että teemme töitä lähellä ihmistä. He eivät ole työtehtäviä paperin palaan kirjoitettuna. Huoneennumeroita, jotka unohtuvat ja vaihtuvat päivittäin. He ovat äitejä, isiä, mummoja, pappoja, jonkun lapsia. Heillä on kasvot, nimi, eletty elämä ja oikeus hyvään, vastuulliseen hoitoon.

 

Lee Jung

lähihoitaja, ikävalmentaja

Lempäälä, vanhustyö

Super LM

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?