Taas asiaa terveyskeskuksen päivystyksestä

Viikon kuumeilun ja poskipäässä tuntuneen kovan paineen vuoksi ajattelin hakea apua Lempäälän terveyskeskuksen päivystyksestä 3. maaliskuuta. Kävin päivystyksessä sunnuntaiaamuna  ajatuksena olla terveempi maanantaina töissä.
Menin terveyskeskukseen kello 9.45 ja odotin hoitoa pimeässä aulassa. Siellä oli lääkäri laittamassa työvaatteita ja hyvät huomenet toivotettiin.
Hoitajat tulevat varmaan kohta, päivystys alkaa kello kymmenen.
 Heti kymmeneltä päivystys avattiin ja kysyttiin, että mikäs sinulla nyt sitten on. Kerroin tarpeesta punkteeraukseen. Vika kun on ollut aikaisemminkin ja sillä tullut heti kuntoon. Olen näin ollut valmis töihin seuraavana päivänä.
Se ei ole päivystysasia, kerrottiin.
Huomenna voit ottaa yhteyttä omalääkäriin Kuljuun tai työterveyteen. Siellä asia hoidetaan, ja sitä paitsi meillä on täällä tänään sijainen.
Peppua nostamatta tuolista sain nämä vastaukset ja lähdin kotiin potemaan. Seuraavana päivänä menin Kuljuun, jossa ei enää lääkäriaikoja ollut sille päivälle, mutta ystävällinen hoitaja sai minulle ajan Lempäälän päivystyksee. Sieltä sitten sain tarvitsemani hoidon ja reseptit.
Nyt arvoisa ylihoitaja kun katsot tietokoneelta tapausta, niin minä en ole käynytkään sunnuntaina terveyskeskuksessa, koska minun nimeäni ei kysytty, ei edes sotua. Mutta lääkäri ja nuorempi hoitajahenkilö kyllä muistavat varmasti punatakkisen, kipeän oloisen miehen sunnuntaiaamuna. Voitte tarkistaa heiltä minun olleen paikalla.
Markku Huhdanpää

Palaute käydään läpi henkilökunnan kanssa

Poskiontelotulehduksen hoito vaatii päivystyshoitoa potilaan tilanteen mukaisesti, ja syytä onkin kuunnella asiakkaan tuntemuksia sairaudesta sekä mahdollista aiempaa historiaa taudin suhteen. Onko asiakkaalla esimerkiksi ollut aiemmin useita poskiontelotulehduksia, jotka eivät ole menneet ohi lääkehoidolla, ja on jouduttu tekemään punktointi?

Punktointi voi olla osa hoitoa, mutta ei yleensä koko hoito. Poskiontelotulehduksista noin kaksi kolmasosaa paranee ilman lääkettä. Hoitona käytetään ensisijaisesti antibiootteja. Jos oireet ovat voimakkaita, tauti pitkittyy, potilas on raskaana tai ensisijaisista lääkkeistä ei ole apua, voi punktiosta tai onteloiden huuhtelusta olla hyötyä.

Jos lääkärillä ei ole kokemusta punktioiden teosta, niin silloin sen tekeminen voidaan siirtää seuraavaan päivään. Nyt kuten asiakas kertoo, valitettavaa kyllä kirjausta käynnistä ei ole tehty, mikä pitäisi aina tehdä. Asiakas olisi oireiden ja aiemman kokemuksen mukaan vastaavasta vaivasta pitänyt ottaa lääkärin vastaanotolle. Vastaanotolla olisi voitu aloittaa antibioottihoito ja antaa aika seuraavalle päivälle punktion tekoa varten, jollei päivystävällä lääkärillä itsellään olisi ollut toimenpiteen tekoon riittävää kokemusta.

Pahoittelen sitä, että oma kokemuksenne sairaudesta on jäänyt huomioimatta ja hoitonne ei ole edennyt asianmukaisella tavalla. Palautteenne käydään läpi henkilökunnan kanssa.

Hoitotyön johtaja Sari Tommola

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?