SM-maastojen reitit katselmoitu

Urheilijat Hakkarissa Markus Kyrölä (vas.), Anna-Mari Knuuti, Angela Kainulainen, Minna Haka-Risku ja Terhi Halonen. Kuva: Jarno Maimonen

Urheilijat Hakkarissa Markus Kyrölä (vas.), Anna-Mari Knuuti, Angela Kainulainen, Minna Haka-Risku ja Terhi Halonen. Kuva: Jarno Maimonen

Ensi vuoden toukokuussa Lempäälän Kisan järjestämien SM-maastojen organisointi etenee suunnitellusti. Hakkarin alueella tehdyt reittien kunnostus- ja rakennustyöt on saatu päätökseen. Itse juoksureittejä ja niiden ympäristöä on viimeistelty myös talkoovoimin. Kisamaastojen ja -reittien virallinen katselmointi käytiin 13. lokakuuta paikan päällä.

– SM-maastojen radat ovat nyt lähes täysin valmiina ja viimeistelytyöt tehdään sitten keväällä lumien sulamisen jälkeen, kertoo ratamestari Veli-Matti Ranta.

Kisatapahtuma on kaksipäiväinen, kun lauantaina 10. toukokutta juostaan junioreiden Flying Finns- sekä veteraanien SM-kisat ja sunnuntaina 11. toukokuuta ovat vuorossa nuorten ja yleisten sarjojen SM-maastot. Kilpailut käydään pääasiassa kahden kilometrin reitillä, mutta myös yhden kilometrin reittiä tarvitaan.

– Ylen televisiointi sunnuntaina asettaa omat vaatimuksensa Hakkarin hiekkakentälle tulevan lähtö- ja maalialueen järjestelyjen suhteen, jatkaa Ranta.

Kilpailujen ylituomarina toimiva Ismo Nykopp vieraili Lempäälässä ja katselmoi reitit yksityiskohtia myöden.

Kilpailunjohtaja Pasi Kivelä kertoi suunnitelmat, järjestelyjen tilanteen sekä kierrätti varsinaiset juoksureitit läpi.

– Kisajärjestelyt ovat hyvässä vaiheessa, maastot ovat vaihtelevat ja vaativat sekä reitit sääntöjen vaatimusten mukaan riittävän leveät. Myös ratapohja on erinomainen ja kestää mahdolliset säävaihtelut. Kaiken kaikkiaan rata on kouluarvosanalla hyvän ja kiitettävän välimaastossa, summasi Nykopp virallisen hyväksynnän antaessaan.

Ylituomari Ismo Nykopp oli tyytyväinen näkemäänsä. Kuva: Markku Ruonavaara

Ylituomari Ismo Nykopp oli tyytyväinen näkemäänsä. Kuva: Markku Ruonavaara

Positiivinen palaute urheilijoilta

Hakkariin oli saatu lisäksi nimekäs joukko tulevia kisaosallistujia tutustumaan kevään SM-reitteihin. Kauniissa syyssäässä paikalla olivat naisjuoksijoista Minna Haka-Risku, Terhi Halonen, Angela Kainulainen ja Anna-Mari Knuuti, joita reiteillä opasti Lempäälän Kisan Markus Kyrölä.

– Maastot ovat hienot, vaihtelevat ja varsin vaativat, mutta mahdollistavat myös ratajuoksijoille kovan pohjan ja juostavuuden puolesta menestysmahdollisuuksia, analysoi Haka-Risku.

– Reitti vaatii kuitenkin maastojuoksuosaamista käännöksineen sekä ylä- ja alamäkiosuuksineen, jatkaa Knuuti.

– Sijoituksia ratkaistaan reitin loppuosuudella, jossa on ovelasti pitkän myötäleen jälkeen jyrkkä töppärä noustavana, täydentää Halonen.

Juoksijanaiset tietävät, mistä puhuvat, sillä kokemusta ja menestystä kestävyysjuoksusta löytyy. Vammalan Seudun Voimaa edustava Haka-Risku on viime kesän Kalevan kisojen sekä 5 000 metrin että 10 000 metrin hopeamitalisti. Samaan seuraan siirtynyt Kainulainen on tämän syksyn Pirkan Hölkän naisten sarjan kakkonen. Lempäälässä asustava ja Forssan Salamaa edustava Knuuti (os. Määttänen) on muutaman vuoden takainen 10 000 metrin SM-hopeamitalisti. Teivo Stayersiä edustava Halonen on ollut pistesijoilla Kalevan kisoissa.

Vapaaehtoisväki tekee kisaelämyksen

Ratamestari Veli-Matti Ranta (vas.) ja kilpailun johtaja Pasi Kivelä opastivat vieraita. Kuva: Markku Ruonavaara

Ratamestari Veli-Matti Ranta (vas.) ja kilpailun johtaja Pasi Kivelä opastivat vieraita. Kuva: Markku Ruonavaara

Kisojen järjestelytehtävät vaativat paljon talkootyötä sekä vapaaehtoisia eri tehtävien toimitsijoita. Vapaaehtoisten rekrytointi on käynnissä ja kaikille halukkaille löytyy tehtäviä. Myös yhteistyökumppaneille on tarjolla niin televisio- kuin muutakin näkyvyyttä.

– SM-maastot ovat Lempäälässä tapahtuma, jonka tekeminen, näkeminen ja kokeminen on ainutlaatuista ja jossa koetaan yhteinen kisaelämys, kannustaa kilpailun johtaja Kivelä tulevaa toimitsijajoukkoa.

– Niin yritysten kuin yksityisten kannattaa ottaa yhteyttä tai käydä ilmoittautumassa mukaan SM-maastojen nettisivuilla.

Tulevat SM-maastot ovat näytön paikka paitsi Lempäälän Kisan seuraväelle niin myös Lempäälän kunnalle. Televisiointi on kunnalle imagoasia ja aikaansaa positiivista näkyvyyttä. Kuntalaiset hyötyvät Hakkarin maastojen parannustöistä, sillä kunnostetut reitit ovat kisojen jälkeen kaikkien käytettävissä niin juoksuun, hiihtoon kuin muuhun ulkoiluunkin.

 

Timo Reunanen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?