Uravalmennus aukaisee työnhaun solmut

Jos nuorella on tulevaisuuden suunta hakusessa, kannattaa katsoa, millaisia eväitä uravalmennus tarjoaa. Uravalmennusta järjestetään alle 30-vuotiaille työttömille työnhakijoille.

Valmennuksen kesto on seitsemän viikkoa, johon sisältyy teoriapäivien ja sähköisten työnhakupäivien lisäksi kymmenen päivän työhöntutustumisjakso.

Lempäälän Ehtookodolla järjestetty uravalmennus kesti marraskuun alusta joulukuun loppuun.

Vastuukouluttaja Silja Sjöberg Cimson Koulutuspalvelut Oy:stä, mitä Lempäälässä järjestetty uravalmennus piti sisällään?

– Valmennuksessa käytiin läpi monenlaisia taitoja: oppimisvalmiuksia, ammattinvalintaa ja urasuunnittelua, itsetuntemusta ja elämänhallintaa, työhaun taitoja teoriassa ja sähköisestikin, tiimityötaitoja, asiakaspalvelutaitoja, työelämätietoutta, yrittäjyyttä sekä terveystietoa.

– Kävimme vierailulla muun muassa Tampereen kaupungin Oppisopimuskeskuksessa. Siellä tutustuimme nuorten mahdollisuuksiin hankkia oppisopimuksella työ- ja koulutuspaikka. Vierailu jäi mieleen, sillä asiasisältö oli todella hyvä. Työhöntutustumisjakson jälkeen järjestimme myös epäviralliset pikkujoulut.

Kuinka monta nuorta valmennukseen osallistui?

– 12 nuorta. Kysyntää oli jonkin verran, ja päätöksen osallistujista teki Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimisto.

Mitä valmennuksesta jäi käteen?

– Yksi nuori sai työpaikan kesken valmennuksen. Muutamalle nuorelle on näytetty vihreää valoa työkokeilun suhteen, ja kolme–neljä aikovat  pyrkiä keväällä 2014 opiskelemaan. Loput kokevat jo opiskelleensa tarpeeksi ja etsivät töitä uusin eväin.

– Palaute oli kiitettävä, ja yleisesti ottaen kaikki nuoret viihtyivät kurssilla hyvin.

Onko Lempäälässä tai Vesilahdessa luvassaNuorten uravalmennuksia vuonna 2014?

– Tulossa on näillä näkymin kaksi valmennusta keväälle. Ne järjestetään samassa paikassa, eli Ehtookodolla. Kevään ensimmäisen valmennuksen aloituspäivä on 17. helmikuuta. Kurssille haluavat saavat lisätietoa soittamalla Pirkanmaan TE-toimiston henkilöasiakaspalveluun numeroon 0295 045 501 tai lähettämällä yhteydenottopyyntölomakkeen toimiston kotisivujen kautta.

Miksi uravalmennusta kannattaa järjestää?

– Nuoret oppivat hakemaan oikeaoppisesti töitä, laatimaan ansioluettelon ja työhakemukset standardien mukaisesti sekä keskittyvät luomaan omille tavoitteilleen sopivan urasuunnitelman. Monet pääsevät töihin, toiset taas haluavat itselleen mieluisan opiskelupaikan.

– Koulutus on ikään kuin seitsemän viikon pohdintajakso, jossa nuoret oppivat itsetunto-harjoitusten kautta ymmärtämään omia vahvuuksiaan ja tuomaan ne esille oikeassa muodossa niin työhakemuksessa kirjallisesti kuin suullisesti työhaastattelutilanteissakin.

 

Sami Viitaharjun mielestä uravalmennuskurssilla oppi elintärkeitä taitoja, kuten hyviä vinkkejä työnhakuun.

Sami Viitaharjun mielestä uravalmennuskurssilla sai hyviä vinkkejä työnhakuun.

Työharjoittelu poikii ehkä kesätöitä

Sami Viitaharju, 21, suosittelee uravalmennusta, jos työnhakuun liittyvät käytännöt eivät ole täysin selvillä.

Lempäälän keskustassa asuva Viitaharju kertoo, että ennen kurssia hänellä ei ollut kovin selkeää kuvaa siitä, miten työhaussa kannattaa toimia. Uravalmennus auttoi.

–  Kurssilla oli hyvä meininki ja siellä myös oppi paljon. Siihen liittyi myös kahden viikon työharjoittelu VR:n junavarikolla. Pidin hommasta kovasti.

Viitaharju kertoo, että työharjoittelun myötä hänelle saattaa aueta mahdollisuus saada myös kesätöitä VR:ltä.

Kesällä 2013 Viitaharju valmistui ajoneuvoasentajaksi. Hän teki hetken töitä alan firmassa, mutta pesti jä lyhyeksi. Muutaman kuukauden työttömyyjakson jälkeen työvoimatoimisto ohjasi hänet uravalmennuskurssille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?