”Presidentti voi toiminnallaan voimaannuttaa suomalaisia”

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto työskentelisi maan johdossa sellaisen Suomen puolesta, jossa vihapuhe, syrjintä ja häirintä loppuvat. Ehdokas haluaa maahan ilmapiirin, jossa jokaisen kansalaisen oikeutta ilmaista itseään vapaasti ja pelkäämättä kunnioitetaan. Hänen mielestään presidentti voi antaa äänen niille, joilta ääni on jo särkynyt, ja presidentti voi tehdä näkyväksi niitä, jotka ovat vaipuneet näkymättömyyteen. – Presidentti voi toiminnallaan voimaannuttaa suomalaisia.

– Muuttuvassa maailmassa jotkut ehdottavat korkean muurin rakentamista Suomen ympärille, ettei paha maailma vaikuttaisi meihin suomalaisiin. Suomi on kuitenkin syntynyt kansainvälisessä vuorovaikutuksessa. Näin on myös tulevaisuudessa, presidenttiehdokas Pekka Haavisto linjaa.

Pekka Haavisto kehottaa kansalaisia miettimään, mitä sellaista panemme alulle, josta sadan vuoden päästä ajatellaan: ”Olipa kaukonäköistä porukkaa silloin vuonna 2018.”

– Suomen arvomaailman seuraavan sadan vuoden elementtejä ovat muun muassa ilmastonmuutoksen torjunta, kestävän kehityksen agenda, tasa-arvo, vihapuheen torjuminen, perustulo, toimiminen rauhanrakentamisen suurvaltana, hän listaa.

Vihreiden presidenttiehdokas muistuttaa, että Suomen iso tarina luotiin jo ennen maan itsenäistymistä. Haavisto muistuttaa monien tehneen töitä Suomeen uskoen, vaikka he eivät koskaan ehtineet nähdä itsenäistä Suomea.

Haavisto käsittelee Suomen historiaa, nykyisyyttä ja tulevaisuutta tuoreessa Lipunnosto ja räätälin viisaus -kirjassaan. Tasavallan presidenttinä hän toisi ajatuksiansa kansalaisten tietoon tiedotusvälineiden kautta, sosiaalista mediaa hyödyntämällä sekä suorissa ihmisten kohtaamisissa.

– Maamme sisäiseen turvallisuuteen kuuluu esimerkiksi huoltovarmuuskysymykset, varustautuminen uusiin uhkiin, kuten hybridisodankäyntiin sekä kyberhyökkäyksiin, vihapuheen sekä järjestäytyneen rikollisuuden estäminen ja katuturvallisuudesta huolehtiminen, Pekka Haavisto linjaa.

Presidenttiehdokkaan mielestä maamme sisäisen turvallisuuden ylläpitämisessä on tärkeää vahvistaa kansallista yhtenäisyyttä.

Haavisto nostaa yhteiskuntamme suuriksi uhkiksi eriarvoistumiskehityksen ja ympäristöongelmat.

– Ne ovat myös globaaleja ilmiöitä, hän huomauttaa.

Presidenttikandidaatti korostaa ihmisten syrjäytymisen olevan haitallista koko yhteiskunnallemme.

– Syrjäytyminen on pahasta etenkin yksilölle, hän lisää.

Haavisto pitää erittäin huolestuttavana sitä, että viidennes 20-vuotiaista nuorista miehistä on koulutuksen, työharjoittelun tai työelämän ulkopuolella.

– Meidän on tartuttava heti nuorten ongelmien ratkaisemiseen. Nuorissa on Suomen tulevaisuus. Haavisto on kohdannut viime aikoina paljon niin syrjäytyneitä kuin syrjäytettyjäkin nuoria.

– Näiden nuorten näkökulmasta Suomi voi olla hyvin masentava maa, joka ei anna nuorelle toivoa, hän suree.

Hänen mukaansa nuorisotakuu on tärkeä keino nuorten pitämisessä kiinni yhteiskunnassa.

– Tarvitsemme lisäksi paljon kolmannen sektorin tukea nuorten auttamisessa, ehdokas tarkentaa.

Pekka Haavisto on huolissaan infrastruktuurin säilymisestä koko maassa.

– Tieyhteydet, sähkö, tietoliikenneyhteydet ja postipalvelut kuuluvat pysyvän asutuksen perusedellytyksiin, hän sanoo.

Presidenttiehdokkaan mielestä myös toimivalla joukkoliikenteellä on suuri merkitys maan eri osien asuttuna säilymisessä.

– Lapset, nuoret ja vanhukset ovat joukkoliikenteen varassa, presidenttiehdokas perustelee.

Haavisto tietää esimerkiksi Postin palvelujen heikkenemisen jo vaikuttaneen vahingollisesti monen maaseutuyrittäjän liiketoimintaan.

– Maaseudulla viihtymiseen, paluumuuttoon ja uusien asukkaiden tuloon vaikuttaa kunkin paikkakunnan henkinen ilmapiiri. Kulttuurilla ja kylätoiminnalla voi olla arvaamattoman suuri merkitys viihtyisyydessä, hän pohtii.

Haaviston mielestä kaupunkien ja maaseudun vastakkainasettelun ajan pitäisi olla nyt ohitse.

– Suuri osa kaupunkilaisista arvostaa puhtaita ja korkealuokkaisia elintarvikkeita ja lähiruokaa. Näitä on alettu suosia myös kouluissa ja muualla suurkeittiöissä. Lähiruokatuotannossa viljelijöiden ja kaupunkilaisten etu on yhteinen. Myös huoltovarmuuden takia oma elintarviketuotantomme on tärkeä, presidenttikandidaatti korostaa.

– Viime kesä ja syksy heikkoine säineen ja huonoine lämpökertymineen olivat erityisen vaikeita monille viljelijöille. He eivät saaneet korjattua satoa pelloiltaan. Väsymys, uupumus ja masennus ovat uhanneet monia maaseudun ihmisiä. Viljelijöillä on lisäksi huoli siitä, tuoko ilmastonmuutos tullessaan entistä epävakaammat sääolot. Tämä huoli koskee kaikkia suomalaisia, Pekka Haavisto teroittaa.

Teksti: Matti Pulkkinen

Fakta

Koko nimi: Pekka Olavi Haavisto
Syntymäaika: 23.3.1958
Nykyinen ammatti: Kansanedustaja
Perheolot: Puoliso Antonio Flores
Harrastukset: Puuveneen kunnostaminen, luonto, kirjat

 

 

”Presidentti, jolla on suunta eteenpäin”

– Pekka Haavisto puhuu siitä, että hän avaisi linnan ovet nykyistä enemmän erilaisille ihmisille. Hän keskustelisi ja kuuntelisi, Heli Merimaa sanoo.

Pekka Haavisto on tutkitusti Suomen suosituimpia poliitikkoja ja hän edustaa modernia, inhimillistä ja tulevaisuuteen uskovaa Suomea. Maamme tarvitsee presidentin, jolla on suunta eteenpäin. Haavisto olisi rauhallinen ja turvallinen johtaja turvattomassa maailmassa. Tätä mieltä on Pirkanmaan Vihreät ry:n hallituksen pälkäneläinen jäsen Heli Merimaa, joka uskoo puolueensa ehdokkaan menestykseen.

Heli Merimaa liputtaa osaamisen puolesta.

– Pekka Haavistolla on ainutlaatuinen ulkopolitiikan osaaminen erityisesti rauhantyössä. Hän on tehnyt konkreettisia ehdotuksia ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Mies puolustaa tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia, pälkäneläistukija listaa.

Merimaa arvostaa sitä, että Haavisto peräänkuuluttaa aktiivista otetta rauhantyöhön ja ilmastotyöhön.

– Tätä otetta hän veisi presidenttinä toimiessaan eteenpäin ja samalla hänen ansiostaan Suomi olisi vahva tekijä maailman suurien ongelmien ratkaisemisessa, hän innostuu.

Merimaa on vakuuttunut siitä, että Haavisto lieventäisi maaseudun ja kaupunkien välistä vastakkainasettelua.

– Haavisto toimisi koko Suomen puolesta. Teiskolaisena kesäasukkaana hän toki tekisi myös Pirkanmaata tunnetuksi, pälkäneläiskannattaja arvelee.

Merimaan mielestä presidentinvaali on ennen kaikkea henkilövaali. Hän iloitsee siitä, että Pekka Haaviston arvot ja hänen ajamat asiat ovat vihreiden tärkeitä poliittisia teemoja.

– Presidentinvaali yhdistää puolueen jäseniä tekemään töitä yhteisen ja tärkeän päämäärän eteen, hän miettii.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?