Perhehoidosta vaihtoehto vanhuspalveluihin

Vanhusten kotihoidon tilannetta ruodittiin kovin sanoin A-talkissa torstaina 26. huhtikuuta. Kritiikki kohdistui Espoon kaupungin tarjoamiin palveluihin, mutta ikäihmisten kotihoidon kriittinen tilanne on laajemminkin tiedossa: hoitajat vaihtuvat tiheään, kiire on kova, eikä tieto kulje. Tämä aiheuttaa ikäihmisissä paljon turvattomuutta. Lisäksi omaiset joutuvat turhan lujille taistelussaan inhimillisten palvelujen puolesta.

Todellinen huolenaihe on, että pienet ikäluokat eivät jatkossa kykene kustantamaan yhä kasvavan vanhusväestön palveluja. Vastauksena tähän hallitus lähti nelisen vuotta sitten osana rakennepoliittista ohjelmaansa purkamaan laitoshoitoa ja siirtämään palveluja yhä enemmän ikäihmisten omiin koteihin. Sen hedelmät alkavat nyt näkyä. Eivätkä ne ole kovin hyviä.

Nykyiset palvelut on saatava toimiviksi ja inhimillisiksi. Lisäksi on löydyttävä aivan uudenlaisia ratkaisumalleja.

Ikäihmisten asumispalveluihin tarvitaan monimuotoisuutta. Vanhusten pitkäaikaisessa perhehoidossa asuu tällä hetkellä vain noin 450 ikäihmistä koko Suomessa. Tähän käyttämättömään potentiaaliin kuntien olisi nyt syytä tarttua. Pitkäaikaisessa perhehoidossa vanhus muuttaa perhehoitajan kotiin, josta tulee myös hänen kotinsa. Yhden perhehoitajan vastuulla voi olla maksimissaan neljä ikäihmistä ja hän saa työstään kohtuullisen korvauksen.

Perhehoito on kunnille edullinen vaihtoehto. Ikäihmisille pitkäaikainen perhehoito tuo ympärivuorokautista huolenpitoa, turvaa, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Perhehoitaja voi tehdä työtään ilman jatkuvaa kiirettä omia vahvuuksiaan hyödyntäen ja persoonallisella otteella. Samoin kuin lasten perhehoidossa myös ikäihmisten perhehoidossa sijoitettavan henkilön kiinnostuksen kohteet ja elämän arvot otetaan huomioon perhettä valittaessa. Perhehoidosta hyötyvät kaikki.

Toivon, että kunnissa ja mahdollisissa tulevissa maakunnissa tartuttaisiin perhehoidon tarjoamiin mahdollisuuksiin.

 

Piia Nurmela, perhehoitaja, kunnanvaltuutettu (kd), Lempäälä

HEI, LÖYSIT KIINNOSTAVAA SISÄLTÖÄ!

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset ilmaiseksi.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>