Pyhäjärven Vakkalanselän kalakuoleman syy monen tekijän summa

Muutama viikko sitten Vesilahdelta Pyhäjärven Vakkalanselän ympäristöstä löydetyistä kuolleista 3–4 senttimetrin pituisista ahvenen poikasista otettujen näytteiden tulokset ovat selvinneet. Pirkanmaan ELY-keskus otatutti kaloista näytteet ja ne toimitettiin Elintarviketurvallisuusvirastoon Eviraan tutkittavaksi.

– Kalanäytteistä todettiin kalojen huono vastustuskyky ja ulkoloisen aiheuttama kidusärsytys. Vastustuskyvyn heikkenemisen todennäköinen syy on vedenlaadun heikkeneminen, kuten levien lisääntyminen, korkea veden lämpötila ja muutokset veden happamuudessa, joka aiheuttaa kaloille stressitilan, kertoo vesitalousasiantuntija Anne Mäkynen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Näytteissä kuolemanjälkeiset muutokset olivat edenneet pitkälle ja kiduksilla havaittiin jäänteitä Trichodina sp.-loisista, joka saattaa viitata kyseisen loisen voimakkaaseen infektioon. Kalojen sisäelimissä oli vaihteleva määrä eri sukuisia sisäloisia, kuten imumatoja ja heisimatoja.

Kalojen ihossa todettiin useita kalatäitä, jotka voivat näkyä kalan ihossa vaaleina läikkinä tai reikinä. Kalojen suolistossa oli erittäin runsaasti äyriäisen munia, joita kala on syönyt ravintonaan ennen sairastumistaan. Tutkimuksen mukaan kalat olisivat kuolleet melko äkillisesti.

– Kalan sairastuminen on monen tekijän summa. Siihen vaikuttavat kalan vastustuskyky, taudinaiheuttajien haitallisuus sekä ympäristön tila, kuten veden laatu ja lämpötila. Heikentynyt vastustuskyky ja kalan stressitila antavat erilaisille pieneliöille hyvät edellytykset lisääntymiselle, mikä saattaa johtaa kalojen kuolemaan, toteaa Mäkynen.

Suomen kaloissa esiintyy monimuotoinen loislajisto, joita saattaa esiintyä lähes kaikissa kalan elimissä. Kaikkia loisia ei voi havaita paljain silmin. Suurin osa kalojen loisista on vaarattomia ihmiselle eivätkä ne tartu ihmiseen.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>