Ikäihmisten netin käyttötaidosta kysellään – netissä

Seniorineuvosto piti avoimien ovien tilaisuuden 25. huhtikuuta Lempostuvalla. Keskustelun aiheiksi nousivat ikäihmisten vaikeudet digiaikaan siirtymisessä sekä pankkipalveluiden katoaminen.

Seniorineuvosto yhdessä eläkeläisjärjestöjen kanssa on tehnyt keväällä 2018 aloitteen kuntaan. Siinä esitetään, että kunnassa luodaan verkosto tietokoneiden ja puhelimien käytön perusopetuksessa samoin kuin tavallisimpien pankki-, vero- ja terveydenhuollon ohjelmien käytössä. Aloite lähetettiin kuntaan ja se tuli hyväksytyksi sivistyksen palvelualueen talous- ja toimintasuunnitelmaan vuonna 2019.

Nyt asiaa valmistellaan kunnassa. Työryhmän tavoite asialle on kuitenkin eri kuin seniorineuvoston lähtökohta. Seniorineuvosto kantaa huolta niistä ikäihmisistä, joilla ei tietokoneen käyttö ole tuttua, eri ohjelmien käyttöosaamista ei ole eikä osata hoitaa pankkiasioita.

Toimikunnan kyselylomake on täytettävissä ajalla 24.4.–6.5. netissä. Miten ikäihmiset saavat tiedon kyselystä? Paradoksaalista on, että lomake täytetään netissä, kun juuri sen käytössä huomattava osa ikäihmisitä pyytää apua.

Seniorineuvosto on pyytänyt asiaa uuteen käsittelyyn ja lomakkeen kysymyksiä uudelleen pohdintaan.

Pankkipalveluasiassa tuotiin esiin rajoitetut palveluajat pankeissa. Ikäihmisten liikkuminen voi olla vaikeaa eivätkä liikenneyhteydet sovi pankkipalvelupäiviin. Rajoitetut palvelupäivät aiheuttavat pankeissa ruuhkan. Joku kertoi odottaneensa kolme tuntia palveluluukulle pääsyä tilassa, jossa ei ollut penkkejä.

Seniorineuvosto käsitteli asian kokouksessaan ja päätti lähettää eläkeläisjärjestöille asian saatteella, että jokainen kohdallaan veisi asian omaan piirijärjestöönsä ja sitä kautta liittotasolle. Liittotason tulee viedä asia eläkeläisjärjestöjen yhteistyöfoorumi EETUun. On uskallettava käyttää sitä voimaa, joka ikäihmisten suurella määrällä on jopa pankkitalletusten kautta.

 

Maikki Hämäläinen-Ylikahri

seniorineuvoston sihteeri

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.