Asukaskyselyllä halutaan tietoa Vesilahden Kirkonkylän raittimiljöön kehittämiseen ja Marjamäen roolista kaupan keskittymänä – vaikutusta voi olla myös Lempäälän kuntakeskuksen tulevaisuuteen

Asukaskyselyllä halutaan asukkaiden kokemuksia muun muassa Lempäälän keskusta-alueesta, ja kuinka sitä voisi kehittää.
Kuva: Taratest Oy 2015 ja Lempäälän kunta

Tampereen kaupunkiseutu järjestää alueen asukkaille asukaskyselyn, jolla halutaan selvittää kuntakeskusten nykytilaa ja saada kehitysideoita alueen asukkailta. Mukana ovat Lempäälä, Vesilahti, Kangasala, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere ja Ylöjärvi.

Kyselystä voi valita asutuskeskuksen, jonka palveluita käyttää ja jossa viettää paljon aikaa, ja antaa oman mielipiteensä kuulua. Lempäälästä voi valita keskustan, Marjamäki–Ideapark-alueen ja Sääksjärven, ja Vesilahdesta Kirkonkylän.

Alueilla ei tarvitse asua, jotta voi vastata. Kyselyssä kartoitetaan muun muassa kulkuneuvoa alueelle, käymistiheyttä ja lempipaikkoja. Asukaskyselyllä kerätään arjen kokemuksia.

– Haluamme asukkaiden kertovan henkilökohtaisista kokemuksia keskuksista, jotta saamme todellisen kuvan niiden käytettävyydestä. Saamme uusia näkökulmia, kun yhdistämme käyttäjäkokemukset ja tilastolliset analyysit. Asukaskyselyssä vastaaja pääsee myös antamaan ehdotuksia keskuksen kehittämiseksi, taustoittaa Jussi Välimäki, paikkatietoasiantuntija Tampereen kaupunkiseudulta.

 

Vastaamalla kyselyyn voi vaikuttaa, sillä kunnat tarkastelevat ja pohtivat vastauksia. Esimerkiksi antamalla palautetta ja käytännön kokemuksia Lempäälän kuntakeskuksesta, voi hyvät ajatukset päätyä vaikka tulevaisuuden katukuvaan.

– Kuntakeskuksen osalta kyselytuloksia huomioidaan kuntakeskukseen laadittavissa tulevissa asemakaavoissa ja mahdollisesti myös toteuttamissuunnittelussa, Lempäälän kaavoitusarkkitehti Maija Villanen kertoo.

Marjamäen ja Ideaparkin alueelta halutaan kokemuksia, kuinka merkittävä rooli kauppakeskittymällä on koko Tampereen seudulla.

– Marjamäen ja Ideaparkin monipalvelukeskittymä on mukana, jotta sen roolia erityisesti kaupan näkökulmasta voidaan hahmottaa paremmin koko Tampereen seudun mittakaavassa. Asukaskyselyllä pyrimme hahmottamaan lisääntyneen palvelutarjonnan mukanaan tuomaa muutosta, Villanen tarkentaa.

Vesilahden Kirkonkylän asukkailta halutaan etenkin tietoa, kuinka Kirkonkylän aluetta voisi jatkossa kehittää.

– Asukaskyselyn antamaa tietoa voidaan käyttää palvelukeskusalueen kaavamuutoksen laadinnassa ja toivomme saavamme lisää tietoa asukkaiden toiveista ja tarpeista Kirkonkylän raittimiljöön kehittämisessä, Vesilahden aluearkkitehti Leena Lahtinen kertoo.

Kyselyyn voi vastata muun muassa Lempäälän ja Vesilahden kuntien kotisivujen kautta ja Tampereen kaupunkiseudun kotisivuilta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.