Leirillä Tervajärvellä

Tervajärven leirikeskuksessa vietettiin elokuun alussa Lempäälän seurakunnan eläkeläisten leiripäiviä. Seurakunnan diakoniatyöntekijä Tom Haavisto kertoo, että leirille oli mahdollista osallistua yhdeksi tai kahdeksi päiväksi. Osa leiriläisistä yöpyy kotona ja osa leirikeskuksessa. Leiripäivien ohjelmassa on musiikkia, luontopolku, yhteistä oleilua sekä tietenkin mahdollisuus saunomiseen ja uimiseen. Monelle leiripäivät Tervajärvellä ovat perinne, kertoo Tom.

Tervajärvellä yöpyville tarjolla on oma iltaohjelma, joka sisältää kilpailuja, lauluja ja tutustumista sekä iltanuotion makkaroineen, kertoo toinen leirin ohjaajista, diakoniatyöntekijä Sanna Tiainen.

– Aamu aloitetaan jumpalla ja sen jälkeen on lipunnosto.

Leirillä tärkeää on yhdessä oleminen ja siihen on aikaa, kertoo Sanna. Kahvipöydissä keskusteltiinkin vilkkaasti. Lapset, lastenlapset ja lastenlastenlapset olivat suosittu puheenaihe. Yhdessä pöydässä muisteltiin rippikoulua ja rippijuhlan mekkoja, oli ollut mustia ja valkoisia juhlamekkoja. Eräs leiriläisistä totesi hymyssä suin, että sairauksista me täällä puhutaan, vertaillaan niitä. Täällä ymmärretään sairauksia.

Kanttori Kaisa Naukkarinen kävi laulattamassa virsiä.

– Oli niin mukava laulaa tuttuja virsiä. Lisäksi Kaisa-kanttori kertoi virsistä, niiden sanoittajista ja säveltäjistä, kertoi eräs leiriläisistä.

Leirillä oli mahdollisuus saada myös hierontaa. Hieroja Juha Kilpi kertoo, että hän on mukana Tervajärven leiripäivissä varmaan jo kymmenettä kertaa. Hierontaa oli tarjolla kymmenen euron hintaan.

– Tämä on mieluinen työpäivä, vaihtelua arkeen ja asiakkaita riittää.

Esteri Jousranta nautti hieronnasta.

– Olin tätä jo odottanut, tämä on tärkeä rentoutushetki ja Juha on niin hyvä hieroja.

Leirillä on olennaista se, että ruoka on hyvää. Keskiviikon lounaalla oli tarjolla vihreää tomaatti-raejuustosalaattia, keitettyjä perunoita, savusiikaa, kasvisgratiinia ja härän entrecoteeta kermaisessa pippurikastikkeessa. Jälkiruokana syötiin marjarahkaa. Ruoat valmistanut Satu Luukas kertoo, että hänen toiveensa on, että ruokailijat olisivat tyytyväisiä. Hän tietää, että moni on leirillä vuodesta toiseen ja siksi hän haluaa valmistaa aina jotain uutta ja yllättävää.

Luontopolun tehtävä. Kuva: Päivi Aikasalo

Luontopolun tehtävä. Kuva: Päivi Aikasalo

Mikko Mustila ja Antti Mikkola olivat kiertämässä luontopolkua. Polun varrella oli kysymyksiä ja kasvien sekä eläinten tunnistustehtäviä.

– Ainakin hansaruusu ja kantarelli ovat varmoja.

Miehet kertovat olevansa niin kiireisiä, että ei ehdi kuin yhdeksi päiväksi leirille.

– Mutta on ollut mukava päivä ja ruoka on täällä erityisen hyvää, kertoo Mikko. Antti kertoi ilahtuneena panneensa merkille, kuinka hyvin Tervajärven remontti on onnistunut ja miten ranta on nyt hyvä, avara ja raivattu.

Marja-Terttu Haapamäki ja Marita Suokas nauttivat uimisesta Tervajärvessä.

– Vesi ei ole lainkaan kylmää, tämä on niin ihanaa ja virkistävää.

Iiris Salonen ja Pirkko Paakki juttelivat pöydän ääressä. Iiris kertoo lähteneensä yksin reissuun ja kokeneensa itsensä alussa yksinäiseksi.

– Mutta tuttuja on löytynyt, päivä on ollut kiva ja ruoka on ollut herkullista.

Pirkko kuvaa, kuinka ihanaa oli tulla, kun oven edessä oleva pihlaja oli kuin maalaus. Pirkko on leirillä myös vapaaehtoistyöntekijänä.

– Vuoroni alkaa neljältä, menen keittiöön töihin avustamaan päivällisen valmistamisessa ja kattamisessa, Satu kertoo kyllä tehtävät.

Bussi tuo ja vie leiriläiset aamuin illoin. Tom Haavisto muistuttaa vielä syksyllä alkavista eläkeläisten päiväpiireistä. Sääksjärven päiväpiiri alkaa 24.8. klo 10 Sääksjärven nuorisotalolla, Lempoisten piiri alkaa 25.8. klo 12 Lempoisten seurakuntatalolla ja 1.9. aloittavat Kuljun Kulkuset Kuljun Majakalla klo 12.30. Päiväpiirit ovat kaikille avoimia, lounaan hinta on 4,50 ja lisätietoja piireistä saa Tom Haavistolta 050 5443347.

Kuvat ja teksti: Päivi Aikasalo

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?