Datanomi loikkaa pois oravanpyörästä

Teatteri Kurjen Jäniksen vuosi saa ensi-iltansa 4. marraskuuta

Vatasen ja jäniksen reissua Suomen luonnossa seurataan Jäniksen vuosi -näytelmässä.

Vatasen ja jäniksen reissua Suomen luonnossa seurataan Jäniksen vuosi -näytelmässä.

Kun ohjaaja Timo Järvelä etsi uutta näytelmää esitettäväksi Teatteri Kurjelle, hän kahlasi läpi kymmenestä viiteentoista käsikirjoitusta.

– Odotin sellaista, joka iskisi täydellä teholla.

Jäniksen vuosi iski, eikä Timo Järvelä voinut ohittaa sitä. Näytelmä pohjautuu Arto Paasilinnan romaaniin, mutta melko löyhästi. Antti Litjan tähdittämänä elokuvanakin muistettu teos on päivitetty täysin nykypäivään. Käsikirjoituksen romaanin pohjalta ovat tehneet Esa Leskinen, Sami Keski-Vähälä ja Kristian Smeds.

– Näytelmällä on Paasilinnan romaanin kanssa yhteistä kehykset, Timo Järvelä toteaa.

Jäniksen vuosi kertoo Vatasen (Jarno Huuhtanen) tarinan. Vatanen on 43-vuotias datanomi, joka on kyllästynyt omaan oravanpyöräelämäänsä. Vatanen kohtaa hyvin ihmimillisen, puhuvan jäniksen (Anni Grönberg) ja kaksikko päätyy eriskummalliseen seikkailuun Suomen luonnossa.

– Näytelmä on komedia ja poskettoman kreisi sellainen. Asioita käsitellään välillä synkänkin huumorin keinoin. Näytelmässä ei kuitenkaan ole yhtään sellaista kohtausta, millä ei olisi pointtia, Timo Järvelä kertoo ja lisää, että puskahuumoria ei ole luvassa.

Elinan surma -näytelmä toi Teatteri Kurkeen mukaan innokkaita näyttelijöitä ja sitä intoa haluttiin ruokkia valitsemalla näytelmä, jossa on useita rooleja.

– Johtokunta halusi, että Timo ohjaa näytelmän, ja että siinä olisi enemmän kuin neljä ihmistä, Riina Parviainen kertoo.

Näytelmässä on nyt mukana kymmenen ihmistä, joista useampi esittää montaa roolia. Riina Parviainen nähdään lavalla viidessä roolissa, muun muassa Vatasen vaimona.

– Tekstit on helppo omaksua, mutta puvustukset ja maskeeraukset jännittävät. Että onko aina oikea peruukki ja vaatteet oikeassa kohtauksessa.

Timo Järvelä on ohjannut Teatteri Kurjessa useita eri näytelmiä. Hänen ohjauksensa kirvoittaa kiitoksia sekä Jarno Huuhtaselta että Anni Grönbergiltä.

– Timo ohjaa minua ensimmäistä kertaa. Tykkään hänen tyylistään ohjata, se on tehokasta, Jarno Huuhtanen toteaa.

– Tykkään, että ohjataan tarkasti. Koen kehittyneeni Timon ohjauksessa paljon, Anni Grönberg lisää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?