Kauniit asiat viehättävät

Pertti Saikkonen viettää joulua perinteisesti perhepiirissä. Taidemyynti jatkuu Hakkarin pienteollisuustalossa.

Lempääläinen Pertti Saikkonen oli alkuviikosta tekemässä kauppaa Vaasan suunnalla, minkä jälkeen hän matkasi toisena päivänä Heinolan ja Kouvolan tienoille. Ajokilometrejä kertyi lähelle tuhat.
– Parhaina vuosina ajoin 70 000-80 000 kilometriä. Nyt se on 50 000 luokkaa, hän laskeskelee.
Saikkonen on tehnyt taidekauppaa 50 vuotta. Hän aloitteli isänsä Ernest Saikkosen matkassa. Ernest teki taidekauppaa jo 40-luvulla.
– Sain kantaa isän paketteja. Sitten kun itse lähdin reissuun, minulla oli pari vuotta autonkuljettaja. Siitä lähtien olen tehnyt kauppaa. Kouluja ei ollut ajatustakaan jatkaa. Minulla on vietti kaupan tekoon ja pidän kaikesta kauniista. Taulujen ympärillä vietin lapsuuteni.

Taidekauppaa Pertti Saikkosen on tehnyt ympäri Suomea. Kaupanteon tavat ovat vuosikymmenten saatossa muuttuneet.
– 70-luku oli aika kireää aikaa. Silloin järjestettiin näyttelyjä muun muassa työpaikoilla ja sairaaloissa. Tauluja myytiin usein pitkillä osamaksuilla.
Seuraava vuosikymmen oli sitten aivan jotakin muuta. 80-luvun lopulla raha liikkui, kauppa kävi ja hinnat nousivat, kunnes Suomen talous romahti 90-luvun alussa.
– Meiltäkin putosi paljon yrityksiä pois. Laman aikana yksityiset ihmiset kuitenkin ostivat taidetta. Se oli vähän halvempaa, mutta aika ei ollut meille mitenkään huono, vaan kauppaa käytiin tasaiseen tahtiin.

Terry Laakson teokset ovat hyvin tunnistettavissa ja niillä on oma ostajakuntansa.

Tänä päivänä yritykset ovat Saikkoselle tärkeitä asiakkaita yksityisten lisäksi. Monesti yritykset ostavat taidetta lahjaksi.
Taidemaailmassa menevät nyt kaupaksi monenlaiset teokset. Nuorempi ostajankunta hakee modernia taidetta, mikä sopii suoralinjaisiin asuntoihin. Vanhempi väki pitää maisemien ja kukkien kaltaisesta naturalismista.
– Vanhojen mestarien työt menevät aina. Suuntauksista myös naivismi on nyt hyvin kysyttyä. Professori Nikolai Lehto herätti kiinnostuksen naivismiin ja Iittalassa pidettävä vuosittainen naivistisen taiteen näyttely markkinoi hyvin taidesuuntaa.

Saikkosilla on ollut Ideaparkissa Ten Art -niminen taidemyymälä, jota ovat pitäneet Pertin vaimo Sirpa ja poika Jani.
Ideaparkissa myydystä taiteesta puolet menee pääkaupunkiseudulle. Saikkosen mukaan syynä on yhtäältä Ideaparkin loistava sijainti ja toisaalta pitkät asiakassuhteet pääkaupunkiseudulle.
– Olemme järjestäneet pääkaupunkiseudulla aikanaan paljon näyttelyjä. Ideaparkissa ihmisten on helppo poiketa ja monella on täälläpäin sukulaisia, tuttuja tai kesämökki.
Ideaparkin taidekauppaa ollaan lopettamassa, sillä laajentuneet aukioloajat käyvät liian raskaaksi. Taidekauppaa jatketaan – tietenkin. Toimipiste löytyy Hakkarin pienteollisuustalosta.
– Minä en lopeta, täytyy ainakin 70-vuotiaaksi painaa. Kunnon mukaan tietenkin, Pertti Saikkonen, 66, sanoo.
Pertti Saikkonen on iloinen siitä, että taidemyynnillä on perhepiirissä jatkajia ja hänen isänsä 70 vuotta sitten aloittama taiteen myynti jatkuu.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?