Sipilä: ”Sairaanhoitajille riittää töitä”

Pääministeri Juha Sipilä vastaili yleisön lukuisiin kysymyksiin. Kurkituvan täyttänyt yleisö oli kiinnostunut niin soten vaikutuksista kuin teiden parantamisesta.

Pääministeri Juha Sipilä vakuutti, ettei sote-kilpailu vie hoitoalan työpaikkoja

Pääministerin vierailu Vesilahdessa veti Kurkituvan täyteen kansaa lauantaina.  Juha Sipilä kertoi ajankohtaista tietoa hallituksen hankkeista sekä vastasi yleisön lukuisiin kysymyksiin.
Erityisesti yleisöä kiinnostivat sote-uudistuksen vaikutukset. Huolta kannettiin muun muassa sairaanhoitajien työllisyydestä.
– Minä takaan, että sairaanhoitajille ja hoitohenkilöstölle on töitä, Sipilä sanoi.
– Nyt me puhumme miljardeista ja säästöistä, mutta kaiken takana on se, että terveydenhuollon kustannukset nousevat kuitenkin kun väestö ikääntyy. Kun kustannukset nousevat, se tarkoittaa, että terveydenhuollossa  on enemmän ihmisiä töissä.
– Tätä uudistusta tehdään juuri sen takia, että niitä järjestäjiä, hallintohenkilöstöä on vähemmän, mutta hoitavia käsiä on enemmän.  Töitä riittää. Tervydenhuoltoon tulee jonkin verran yksityisiä toimijoita, mikä työntekijän näkökulmasta tarkoittaa sitä, että vaihtoehtoja työpaikaksi on enemmän kuin ennen.
Sipilä totesi julkisen palvelun olevan soten kivijalka.
– Kysymys on siitä, miten yksityinen puoli pärjää. Siellä voi olla vaihtuvuutta. Julkinen on paljon mainettaa tehokkaampi ja nyt se tullaan näkemään.

Valinnanvapauden aikataulusta on vaalien alla syntynyt jännitteitä hallituspuolueiden kesken. Juha Sipilän mukaan keskustalle on äärimmäisen tärkeää, että sote saadaan kunnialla maaliin.
– Emme hyväksy osioita, jotka eivät toimi, joita ei voi panna toimeen tai joiden toimeenpanossa tulee liian kiire. Tästä on kysymys. Tästä nyt neuvotellaan yötä päivää.
– Voitte olla huoleti, sillä priimaa pukkaa. Aikaa pitää olla riittävästi. Sitten pannaan toimeen ja käytäntöön.
Sote-uudistuksen valinnanvapaus tarkoittaa sitä, että asiakas voi valita joko julkisen tai yksityisen terveyspalvelun.
– Valinnan voi tehdä lompakon paksuudesta riippumatta aina vuodeksi eteenpäin. Terveydenhoidosta mennään sitten julkiselle puolelle leikkaukseen ja sen jälkeen asiakas saa kuntoutukseen setelin, millä hän voi valita vaikka paikallisen fysioterapeutin vastaanoton, Sipilä kuvaili.
Valinnanvaihtoehdolla puretaan Sipilän mukaan terveydenhuollon alkupään jonoja.

Julkisessa keskustelussa on viime viikkoina useiden asiantuntijoiden voimin vaadittu sote-uudistuksen ja toteutusaikataulun  uudelleen arviointia. Juha Sipilä tyrmäsi vaatimukset.
– Mihinkään semmoiseen ei lähdetä, askeltakaan ei oteta taaksepäin. Huonoa ei tehdä ja takaan sen, että vaikka me päättäjät vaihtuisimme, me emme jätä jälkeen semmoista, mikä ei toimi.

Yleisön puolelta puheenaiheeksi nousi julkinen rakentaminen ja sisäilmaongelmat.
Sipilä rohkaisi kuntia investoimaan ja panemaan taloja kuntoon sekä noudattamaan rakentamisen ohjeistusta.
– Mietitään myös hallituksessa, miten voitaisiin vielä avustaa rakentamisessa.  Näitä korjattavia paikkoja on ainakin 19 miljardin verran,
Myös valtion tieinvestoinnit puhuttivat vesilahtelaisia. Maantie 301 on sekä paikallisesti että seudullisesti merkittävä. Sitä kautta kulkee myös liikenne Sastamalasta moottoritielle.
Sipilä totesi korjausvelkaa kertyneen 2,5 miljardia euroa.
– Nyt pannaan teitä kuntoon 600 000 eurolla, joten joka neljäs tie saadaan tämän vaalikauden aikana kuntoon, Sipilä sanoi.

Pääministeri veti tuvan täyteen väkeä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?