Malttia saaliin ottoon

Luonnonvaraisen lohen ja taimenen tunnistaa rasvaevästä. Istutetusta kalasta se on leikattu. Rasvaeväleikkauksen avulla pystytään jatkossa erottamaan luonnossa syntyneet lohet ja taimenet istutuskaloista.
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö muistuttaa aiheellisesti, että rasvaevälliset saaliskalat olisi syytä vapauttaa, sillä useimmat lohi- ja taimenkannat ovat Suomessa uhanalaisia tai vaarantuneita. Kantojen kehittyminen vaatii kalastajilta siis malttia saaliin ottoon.
Suomessa istutetaan heikentyneen luonnontuotannon takia vuosittain miljoonia lohikalojen poikasia lajien heikon lisääntymistuloksen takia virtavesissä, joita lajit käyttävät kutupaikkoinaan. Useiden taantuneiden lohikalojen kalastus on myös liian voimakasta syönnösalueilla.

Rasvaevällisten yksilöiden vapauttaminen pyynnin yhteydessä on monissa kalastuskohteissa jo pakollista. Vastuullinen kalastaja noudattaa uhanalaisten lajien pyynnissä oma-aloitteisesti säädöksiä tiukempaa linjaa.
Vuonna 2017 istutettavat kalat kasvavat lisääntymis- ja pyyntikokoisiksi lajista, istutuskoosta ja -alueesta riippuen seuraavien kahdesta neljään vuoden aikana.
Rasvaevä on lohikaloille tunnusomainen pyrstön varren selkäpuolella sijaitseva nahkamainen ja malliltaan kynttä muistuttava uloke. Eväleikatun kalan erottaa leikkaamattomasta evän paikalla olevasta sileästä ja matalasta kohoumasta. Leikkaamattomalla kalalla rasvaevä näkyy selvästi. Sen poistaminen poikasvaiheessa ei vahingoita kalaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?