Vuoden 1918 tapahtumien jäljet Lempäälän maastossa

Tämä punaisten ampumakuoppa Miemolassa on ilmoitettu Adoptoi monumentti -verkostoon.

Ensi keväänä tulee kuluneeksi 100 vuotta vuoden 1918 tapahtumista, jotka koskettivat ankarasti myös Lempäälää. Valkoiset valtasivat 24. maaliskuuta pääosan Lempäälää sulkien siten Tampereen saarroksiin.

Viisi viikkoa punaiset yrittivät murtaa saartorengasta. Enemmän kuin muualla Lempäälän taistelut muistuttivat perinteistä rintamasotaa.

Lempäälä-Seura aikoo julkaista uuden laitoksen Ritva Mäkelän kirjasta ”Lempäälän vuosi 1918”, joka käsittelee sisällissodan aikaa kotikunnassamme. Ensimmäinen painos on ollut loppu jo jonkin aikaa, vaikka kysyntää olisi. Uuteen laitokseen tulee runsaasti uutta aineistoa.

Kirjaan tulee myös luku, jossa esitellään, miten sadan vuoden takaiset tapahtumat yhä näkyvät pitäjämme maisemassa.

Lempäälässä on vieläkin nähtävissä runsaasti konkreettisia jälkiä sisällissodan ajoilta. Pelloilta saattaa löytää hylsyjä tai luoteja, vanhojen talojen seinissä on luotien ja kranaattien iskemiä jälkiä.

Lempäälä-Seuran työryhmä pyrkii kartoittamaan vielä löytyvät taistelujen jäljet. Erityisesti kiinnostavat metsissä olevat ampumakuopat ja muut kenttävarustukset. Niistä laaditaan Ritva Mäkelän kirjaan yleispiirteinen kartta.
Tällä hetkellä parhaiten ovat tiedossa ysitien ja Korteselän välisen alueen punaisten ampumakuopat. Valkoiset ilmeisesti käyttivät pinnanmuotoja, kiviä ja jopa sellupaaleja suojautumisessa, jolloin heidän asemistaan ei aina ole jäänyt pysyviä jälkiä.
Lempäälä-Seura pyytää yleisöltä tietoja vuoden 1918 jäänteistä. Lähetä ystävällisesti työryhmän jäsenille (ilkka.makinen@uta.fi, p. 0407780313, mikko.tappura@gmail.com, pasi.helin@wippies.fi) seuraavat tiedot: kuopan tms. osoite tai muu selvitys sijainnista, mielellään koordinaatit (saa kännykän avulla) ja kuva sekä kaikki mahdollinen taustatieto kohteesta, ja tietenkin yhteystietosi.

Teksti ja kuva: Ilkka Mäkinen

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?