Kurkistus: Narvassa kilpaillaan partiotaitojen Suomenmestaruudesta lauantaina lähes 200 kisailijan voimin

Lauantaina 6. toukokuuta vietetään Vesilahden Narvassa partiotaitojen SM-kilpailuita. Paikalle saapuu 37 kilpailuvartiota, joissa on yhteensä 185 kilpailijaa ympäri Suomen. Kuva: Suomen Partiolaiset / Toivo Laiho

 

Lauantaina 6. toukokuuta vietetään Vesilahden Narvassa partiotaitojen SM-kilpailuita. Paikalle saapuu 37 kilpailuvartiota, joissa on yhteensä 185 kilpailijaa ympäri Suomen.

12–17-vuotiaat kilpailijat kulkevat päivän aikana 6,5 kilometrin kilpailureitin ja pysähtyvät välillä rasteille testaamaan taitojaan. Yhteensä kilpailutehtäviä on 12. Kukin tehtävä on pisteytetty ja tarkan arvioinnin jälkeen illan päätteeksi selviävät voittajat.

Kilpailuiden järjestämisestä vastaavat Akaan alueen partiolippukunnat. Päävastuu on tällä kertaa Vesilahden Valkohännillä, mutta kaikki muutkin alueen kahdeksan lippukuntaa ovat mukana toteuttamassa rasteja.

− Tämän kokoluokan tapahtumaa ei mikään lippukunta pystyisi järjestämään yksin, mutta onneksi meillä on perinteitä yhdessä tekemisestä. Vesilahdessa on vallalla myös talkookulttuuri, joten olemme saaneet paljon apua myös muilta kuin partiolaisilta, kertoo kilpailun johtaja Soila Simola.

Akaan alueella partiolippukuntia ovat Vesilahden Valkohäntien lisäksi Urjan Varstat, Sääksmäen Nuotiopojat, Valkeakosken Korvenkävijät, Toijalan Eräveikot, Viialan Metsänkävijät sekä Lempäälästä Erä-Pirkot, Kanavan Vartijat ja Kyynärön Kiertäjät.

Kilpailun suunnittelu aloitettiin vuoden 2022 alussa tehtävien ideoimisella. Kilpailun teemassa ja tehtävissä haluttiin tehdä näkyväksi Vesilahden ja erityisesti Narvan alueen historiaa ja ominaispiirteitä.

Itsestään selvältä tuntui, että kurki pitäisi saada mukaan kilpailun nimeen ja logoon.

− Nimen keksiminen ei kuitenkaan ollut helppoa, sanoo Simola.

− Oikeastaan päädyimme lopulliseen nimeen vasta juuri ennen kuin se piti julkistaa Suomen Partiolaisille ja Hämeen Partiopiirille. Itse olen kuitenkin oikein tyytyväinen kilpailumme Kurkistus-nimeen. Se kertoo kuntamme pitkistä perinteistä, mutta on samaan aikaan hieman leikkisä ja kehottaa kurkistamaan pintaa syvemmälle.

Sanaleikit jatkuvat tehtävien nimissä. Niiden tarkoitus on vinkata jotakin sisällöstä kilpailuun valmistautuville vartiolle, kertomatta kuitenkaan liikaa. Tällä kertaa mm. tarkistetaan, onko ”Tähtäin kunnossa” tai ”Näetkö puut metsältä?”. Entä mitä mahtaa löytyä ”Tarkan kauppiaan vaaka” tai ”Vaka vanha Väinämöinen” -tehtävistä? Partiotaitokilpailuissa testataan kisavartion taitoja monipuolisesti partio-ohjelmaan pohjautuen ja keskeistä on yhdessä tekeminen.

− Uuden oppimista, omien taitojen jakamista, yhteisten kokemusten hankkimista sekä paljon iloa ja naurua. Siitä on partio mielestäni tehty. Ja sitä samaa toivon kilpailuun osallistuvien vartioiden kokevan. Kilpaillaan tosissaan ja omaa parasta tavoitellen, mutta ei unohdeta nauttia ympäröivästä maisemasta ja ystävien seurasta, toivottelee kilpailunjohtaja Soila Simola vartioille ennen kilpailua.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?