Hyvinvointi saavutetaan harkiten

Heska Korhonen

 – Palvelusetelin laaja käyttöönotto edistäisi ja tehostaisi hyvinvointipalvelujamme kustannustehokkaasti, kirjoittaa Heska Korhonen. Kuva: Heska Korhonen.

Lempäälän kunnan hyvinvointikertomus 2013–2016 on hyvä ja ansiokas lempääläisten  hyvinvoinnin kuvaaja.  Kunnanjohtajan perustama työryhmä on tehnyt laajan työn kokoamalla yhteen  tiiviin, suorastaan ”raskaan sarjan” raportin.  Kunnanvaltuusto tarvitsee työvälineitä tehdäkseen jotakin.  Hyvinvointikertomus palvelee informaation antajana.

Jotta hyvinvointikertomus palvelisi hyvin, tarvitaan mielestäni  seuraavia parannuksia tuleviin kertomuksiin.

Kertomuksen  pohjaviitteenä ja vertailutietona tulee olla kunnan ja seutukunnan strategioiden lisäksi terveydenhuollon lainsäädäntö.   Kertomuksesta tulee ilmetä, miten nykyresurssit ja mahdollisissa tulevien vuosien budjeteissa annetut resurssit riittävät edellä mainittujen tavoitteiden saavuttamiseen.

Terveys ja hyvinvointi ovat tärkeitä asioita.  Silti kunnanvaltuutettujen tulee suhtautua kriittisesti ja harkiten kaikkiin uusiin kehityssuunnitelmiin.  On toki luonnollista, että uusia tarpeita voi tulla vuoden kuluessa.  Kuitenkin esimerkiksi  27. maaliskuuta valtuustossa tehty aloite Varikon kierrätyskeskukseen panostamisesta on tyypillinen ”lisäkulualoite”.  Itse en aloitetta allekirjoittanut juuri siitä syystä, että kannatan jäntevää, harkittua tulo- ja menoarviomenettelyä yksittäisten (lisä-) esitysten sijasta.

Julkinen, kunnallinen toiminta on hyvinvoinnin  toiminnan  perustaso.  Sen laadukkuus, tarkoituksenmukaisuus ja tehokkuus on hyvä olla kirkkaana tiedossamme. On hyvä huomata lisäksi kolmannen sektorin ja yksityisen palvelutuotannon mahdollisuudet.  Kolmannen sektorin tukeminen tuottaa hyvinvointia autettavan lisäksi auttajille.

Yksityisten palveluntuottajien palveluksia kannattaa käyttää tasoittamaan julkisen toiminnan ruuhkaa.  Hyvä on myös harkita tehokkuuden ja toiminnan tarkoituksenmukaisuuden lisäämiseksi sekä julkisen velan vähentämiseksi yksityisen palvelun käyttämisen lisäämistä.  Palvelusetelin laaja käyttöönotto edistäisi ja tehostaisi hyvinvointipalvelujamme kustannustehokkaasti. Tämä on merkittävä mahdollisuus parantaa hyvinvointia kustannustehokkaasti, ilman kunnan suuria investointeja.

Toivon koko valtuuston  hoitavan  lastemme hyvinvointia  myös siten, ettemme tee heille liian suurta velkataakkaa maksettavaksi!  Suuren velan maksu ja hyvinvointi ei välttämättä kulje yhdessä.  Lehdistä luetut kertomukset lähikuntien tilinpäätöksistä ja talouden ahtauksista ovat karua luettavaa.  Talousjohtaja Kari Auvinen käytti valtuustossa hyvin varoittavan esityksen Lempäälän talouden riskeistä.  Valitettavasti ainakin jollekin valtuutetulle eurot eivät ”merkinneet mitään”, vain hyvinvointi oli tärkeää.  Reaalimaailmassa ne kuitenkin kulkevat käsi kädessä.

Heska Korhonen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?