Valintaprosessi: Palkinnon saaja nimettiin pienen mutkan kautta työryhmässä esiintyneen jääviysongelman takia

Pelimannit nappasivat vuoden kulttuuriteko -palkinnon

Kuvaassa levyn tekoon osallistunut Pelimannit-ryhmä sekä levynjulkistamiskonsertissa esiintyneet tanssijat.

Kuvaassa levyn tekoon osallistunut Pelimannit-ryhmä sekä levynjulkistamiskonsertissa esiintyneet tanssijat.

Lempäälän vuoden 2012 kulttuuriteko -palkinnon on saanut Lempäälän Pelimannit. Palkinto myönnettiin Pelimannien Juhlan aika -konsertille sekä siihen liittyvälle levylle ja nuottikirjalle.

Valintaa perusteltiin sillä, että yhdistys on vaalinut kansanperinnettä jo vuosikymmenien ajan ja että sillä on ollut vahva halu kehittää toimintaansa.

Palkinto luovutetaan 7. toukokuuta Sivistyslautakunnan kokouksen yhteydessä. Palkintosumma on 600 euroa.

Mauno Hakala Lempäälän Pelimanneista kertoo olevansa kovasti otettu palkinnosta. Hän kuuli asiasta ensimmäisen kerran L-VS:lta.

– Ihan totta? Todella hieno juttu! Tämä tuli siinä mielessä osuvaan aikaan, että juhlimme tänä vuonna yhdistyksen 30-vuotista uraa, hän kommentoi.

Lempäälän Pelimannit ry on vuonna 1983 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on tehdä tunnetuksi suomalaista kansanmusiikkia menneiltä ajoilta sekä tuoda uudempia pelimannisävelmiä ihmisten tietoisuuteen.

Ryhmään kuuluu toistakymmentä soittajaa instrumentteina viulu, haitari, kitara, klarinetti, huilu, kontrabasso, harmoni, lyömäsoittimet ja tarvittaessa myös piano.

Lempäälässä on vuodesta 2005 lähtien myönnetty palkinto vuoden kulttuuriteosta. Palkitsemisen perusteena on, että sen saaja, henkilö tai yhteisö, on edellisenä vuonna teollaan rikastuttanut merkittävästi kunnan kulttuuritoimintaa ja tuonut kuntaa myönteisellä tavalla esille.

Valinta pienen mutkan kautta

Sivistyslautakunta päätti vuoden kulttuuriteosta jo aiemmin kokouksessaan 20. maaliskuuta. Kokouksen jälkeen kävi ilmi, että kulttuurikoordinaattori Talvikki Torppa oli osallistunut vuoden kulttuuriteoksi päätetyn Lempäälän Pelimannien levyn tekemiseen. Hän on mukana laulamassa palkitulla levyllä.

Näin ollen katsottiin, että kulttuurikordinaattori on  esteellinen, ja päätös otettiin uudelleen käsittelyyn sivistyslautakunnassa 9. huhtikuuta. Uutta käsittelyä varten työryhmää täydennettiin puheenjohtaja Jaakko Hautamäellä ja sihteerinä toimi sivistysjohtaja Nina Lehtinen. Lisäksi työryhmään kuuluivat Mikko Koivuluoma ja Katja Korpela.

Työryhmän varsinaiset jäsenet esittelivät keskustelun pohjaksi muut esille nousseet ehdokkaat. Keskustelun pohjalta työryhmän jäsenet yksimielisesti pitäytyivät siinä, että Lempäälän Pelimannit palkitaan vuoden 2012 kulttuuritekona.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?