Saunalautalla vesi on aina rannassa

Kohta poika saunoo. Pasi Pekkinen lyö klapia pesään.

Kohta poika saunoo. Pasi Pekkinen lyö klapia pesään.

Varsinkin kesällä saunomiseen kuuluu, että löylyistä mennään uimaan. Vedestä voi myös nousta suoraan saunaan. Nimittäin, jos sauna kelluu. Ja kelluuhan se, jos uimarin sauna on lautalla.

Yksityisiä saunalauttarakennelmia on seilaillut sisävesillä koko 2000-luvun. Kuudetta toimintakauttaan elävä lempääläläinen vesielämysyritys Koskikellujatkin on kelluttanut saunalautalla asiakkaitaan vuodesta 2011.

Vuokraveneeksi rekisteröity saunalautta-alus on kooltaan 8,5 x 4 metriä. Yhdeksän henkeä vetävän saunan lisäksi vesikulkuneuvoon kuuluu osaksi katettu kansi grillailua ja auringonottoa varten, saniteettitilat, kabiini ruokailuun sekä tietysti ohjaamo.

– Sisällä on petipaikat viidelle, mutta on saunalautalla yöpynyt yhtä aikaa kymmenenkin naishenkilöä niin kuin kävi Mimmit 24 -tapahtumassa, kun lähdimme vuonna 2011 matkaan Ratinan rannasta, Koskikellujia pyörittävä Pasi Pekkinen muistelee.

Ponttonirakennelman päällä on ruostumattomasta teräksestä valmistettu runko. Laitosta vie eteenpäin perämoottori, joka on Pekkisen mukaan riittävän tehokas.

– Alus on sen verran kookas, että se ottaa helposti tuulta. Hitaasti edetään, sillä vauhtihurjasteluun ei ole tarvetta. Myrskyrajoituskin meillä on; huonolla ilmalla emme lähde seilaamaan.

Saunan ikkunasta voi katsella rantamaiseman vaihtuvan.

Saunan ikkunasta voi katsella rantamaiseman vaihtuvan.

Alukseen voi ottaa 15 henkilöä, joista 1–3 on henkilökuntaa.

– Meiltä tulee aina mukaan ainakin kapteeni. Mukaan otettavan miehistön koko määräytyy sen mukaan, mitä saunalauttareissulla on tarkoitus tehdä. Jos settiin sisältyy vesijettiajeluakin tai koskikelluntaa, saunalautta toimii tukialuksena ja henkilökuntaa tarvitaan asiakkaiden avustamisessa.

Saunalautalla kesämökille

Saunalauttaa vuokrataan useimmiten yhdeksi illaksi eli neljän tunnin reissuille. Useimmiten Lempäälän Myllyrannasta lähdetään seilaamaan joko Pyhäjärven Toutosen vesille tai sitten etelän suuntaan kohti Vaihmalaa.

Saunan ikkunasta voi katsella rantamaiseman vaihtuvan.

Saunan ikkunasta voi katsella rantamaiseman vaihtuvan.

– Myllyranta on osoittautunut asiakkainamme oleville polttari-, työpaikka- tai muille, usein ympäri maata kokoontuville seurueille oivalliseksi kokoontumis- ja lähtöpaikaksi.

– Kanavan sulutus tarjoaa aina elämyksen, viimeksi kahdeksanhenkiselle saksalaistoimittajien muodostamalle ryhmällemme. Sodankylää, Oulua ja Jyväskylää myöten kerääntynyt polttariporukka korkkasi kanavan meillä tällä kaudella ensimmäisenä heti, kun jäät lähtivät neljäs toukokuuta, Pekkinen toteaa.

Koskikellujien asiakkaat vuokraavat saunalauttaa myös siirtyäkseen – vesireittien niin mahdollistaessa – seurueineen perille Lempäälän-Vesilahden alueelta vuokraamalleen kesämökille.

– Sukelleta ei, mutta kaikkia muita vesielämyksiä järjestetään, mitä pinnalla voi tehdä.

Ohjaamo ja kabiini sijaitsevat vierekkäin.

Ohjaamo ja kabiini sijaitsevat vierekkäin.

Saunalauttaa käytetään usein jatkoilla, kun ensin on koskikelluttu, kokeiltu vesipalloa, tukkilauttaa tai kelluntaa.

Kun sopivaan paikkaan on päästy, lautta pysähtyy ja ankkuroituu, ja vieraat voivat pujahtaa puilla lämpiävän saunan löylyistä suoraan järviveteen. Laki kieltää, ettei kenenkään rantaan mennä luvatta saunomaan ja virkistäytymään. Muutenkin vältetään aiheuttamasta häiriötä niin ranta-asukkaille kuin muille vesillä liikkujille.

– Pää edellä ei saa hypätä, turhaa meteliä vältetään ja uimapuvun käyttöä edellytetään, sanoo Pekkinen, joka korostaa, että kippari on päällikkö myös saunalautalla – ja jos niin sovitaan, joku asiakkaista saunamajuri.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?