Osavuosikatsaus: Vesilahden kunnanjohtajan mukaan on epävarmaa, kertyykö verotuloja yhtä paljon kuin talousarviossa on ennakoitu

Kunnan kiinteistöistä tullut arvaamattomia kustannuksia

Vesilahden kuluvan vuoden tilinpäätös jää alijäämäiseksi huolimatta talouden tervehdyttämisohjelmasta. Talousarvio on vajaat 700 00 euroa alijäämäinen.Näin toteaa kunnanjohtaja Erkki Paloniemi osavuosikatsauksessaan.

Paloniemen mukaan epävarmuutta aiheuttaa se, kertyykö verotuloja niin paljon kuin talousarviossa on ennakoitu.

– Suurin lisämenopaine kohdistuu kunnan kiinteistöihin. Kosteus- ynnä muita samanlaisia ongelmia putkahtelee jatkuvasti. Ne tuovat ennalta arvaamattomia kustannuksia kaventaen tehtyjä säästöpäätöksiä, kirjoittaa Paloniemi.

Lisäksi kunnanjohtaja huomauttaa, että tonttien myyntitulot alittanevat ennakoidun määrän.

Toteutuksen aika

Paloniemi kirjoittaa, että Vesilahden kunnanvaltuusto osoitti kriisitietoisuuttan, kun se hyväksyi kunnan talouden tervehdyttämiohjelman.

– Nyt on sen toteutuksen aika. Toukokuun jälkeen ei kansan- eikä kuntataloudessa ole näkynyt piristymisen merkkejä, päinvastoin. On tärkeää, että onnistumme talouden tasapainottamisessa. Se on yhteinen ponnistus, joka vaatii kaikilta sitoutumista ja vankkaa yhteistyötä.

Lisäksi Paloniemi painotti kunnanvaltuuston kokouksessa, että talouden tervehdyttämiohjelman seuraukset alkavat näkyä toden teolla vasta loppuvuodesta.

Missä menee sote-juna?

Valtuutettu Mauri Ranta (kesk.) kysyi valtuuston kokouksessa, missä vaiheessa sote-junan eteneminen on. Siitä ei hänen mukaansa ole hetkeen kuultu.

– Kuntien lausunnot pitäisi kuitenkin olla jo valmiina 11. lokakuuta mennessä, Ranta huomautti.

Kunnanjohtaja Paloniemi selvitti tilannetta.

–  Orpon työryhmä laatii lain vuoden loppuun mennessä, ja eduskunta ottaa asian käsittelyynsä keväällä.

Paloniemen mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistyö Pirkkalan kanssa on lähtenyt hyvin käyntiin. Hän painotti, että sote-uudistuksen tiimoilta eletään kuitenkin tällä hetkellä epätietoisuudessa.

Pirkanmaalta Nokia, Lempäälä, Ylöjärvi ja Kangasala ovat yli 20 000 asukkaan kuntia, ja uudistuksen linjausten mukaan ne saavat itse järjestää perusterveydenhuollon. Vesilahden ja Pirkkalan asukasluvut taas ovat alle kriittisen rajan, joten saattaa olla, että sote-uudistuksen myötä yhteistoiminta-alueen jatkoa joudutaan pohtimaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?